PERFIL
Suplements 26/02/2012

John Hoffman, el Bernie Ecclestone de la tecnologia mòbil

És un dels principals responsables que Barcelona repeteixi, per setè any consecutiu, com a seu del Mobile World Congress

Elena Freixa
2 min

BarcelonaJohn Hoffman és un dels principals responsables que Barcelona repeteixi per setè any consecutiu com a seu del congrés de tecnologia mòbil més important del món, el Mobile World Congress (MWC). A partir de l’any vinent, a més, estrenarà la nova condició de capital mundial del sector, un títol que va rebre de mans del mateix Hoffman l’estiu passat després de mesos de pugna amb París, Munic i Milà.

A Hoffman se li ha sentit dir que va llançar una moneda a l’aire cinc vegades i totes li va sortir Barcelona, tot i que s’afanya a matisar que fa broma. Segons ha reconegut en diverses ocasions, la ciutat i el MWC s’han donat sort mútuament des que van topar per primera vegada l’any 2006. GSMA, l’empresa que s’encarrega de l’organització del congrés, i de la qual Hoffman és el conseller delegat, va aterrar a la capital catalana buscant un lloc on poder donar més volada al congrés i hi va trobar una gent (Fira de Barcelona, l’Ajuntament i la Cambra, entre d’altres) encantada de col·laborar-hi.

És extravertit i un bon orador, sobretot quan es tracta de parlar de telecomunicacions, un sector al qual ha dedicat tota la seva carrera i que l’apassiona. “Ens ha tocat viure un dels moments més emocionants per a aquesta indústria”, no es cansa de repetir allà on va a pronunciar conferències. Al llarg de la seva carrera, ha estat directiu d’operadors mòbils tant als Estats Units, d’on és originari, com a Europa. També ha estat president i conseller delegat de Roamware, director de BellSouth Mobility a Bèlgica i de Sonofon a Dinamarca. Entre el 1997 i el 2002 va ser director assessor sènior de GSMA. Ara el seu poder a GSMA és gairebé absolut i, per això, al sector se’l coneix com el Bernie Ecclestone de la tecnologia mòbil. Hoffman coneix tots els racons d’aquesta indústria, diuen al seu entorn, i ara es dedica a promocionar-la i a través del MWC.

Arquitecte reciclat

Hoffman, però, no és enginyer ni segurament apuntava a ser un monstre de la tecnologia. Va llicenciar-se en arquitectura a la Universitat de Michigan i també té un màster en administració d’empreses.

Nascut a Carolina del Nord i pare de dos fills, la feina el té allunyat de casa sovint. A Barcelona, ho reconeix, s’hi troba a gust i les seves visites són regulars, sobretot a mesura que s’acosta la cita del congrés de mòbils. Aficionat al futbol, no és estrany sorprendre’l a la llotja del Camp Nou si en una de les visites hi ha un partit del Barça.

stats