ARA Llegim
Llegim 18/01/2013

El Palau Robert ret homenatge a l'escriptor i pedagog Joan Triadú amb una exposició

La mostra recorre la vida i l'obra de qui va ser un dels fundadors de les Escoles Thau, però també pretén mostrar-ne la dimensió més humana a través d'objectes personals

Acn
2 min
Joan Triadú

BarcelonaDos anys després de la seva mort, el Palau Robert ret homenatge a l'escriptor, pedagog i activista cultural Joan Triadú amb l'exposició itinerant 'Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú. 1921-2010'. Vol ser un reconeixement a una trajectòria marcada per la seva lluita perseverant en defensa de la identitat catalana en un context polític i social difícil, i també per l'acció educadora que va fer. Tot i que la mostra recorre la vida i l'obra de qui va ser un dels fundadors de les Escoles Thau i va formar part del consell directiu de la institució cultural del CIC, segons la seva filla, Teresa Triadú, també pretén mostrar-ne la dimensió més "humana" i "íntima" a través d'objectes personals. Del 18 de gener al 28 d'abril, les Cotxeres del Palau Robert de Barcelona acolliran l'exposició itinerant 'Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú. 1921-2010'.

L'exposició, organitzada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Flos i Calcat, recull informació sobre la vida de Joan Triadú i presenta fragments de les seves obres, objectes personals i una selecció de cartes d'intel·lectuals, així com un audiovisual en què ell mateix explica la seva trajectòria vital i professional.

El comissari de l'exposició, Joan Josep Isern, ha explicat que quan Joan Triadú va morir, en va quedar una mica "bandejada" la dimensió "humana i domèstica", una dimensió important per entendre el personatge. "No ha estat un home frívol, sempre ha mantingut uns criteris molt ferms, i això és el que a la llarga li ha donat el reconeixement de la societat", ha explicat.

El muntatge expositiu és una metàfora de casa seva, ja que recrea "el passadís llarg, farcit de llibres a banda i banda, i al fons, un recambró on tenia el despatx", ha explicat Isern. Susanna Àlvarez, que va treballar durant els últims anys amb Triadú, ha estat l'encarregada de seleccionar la correspondència que l'escriptor va mantenir amb altres personalitats de l'època, com Baltasar Porcel, Carles Riba, Mercè Rodoreda o Jordi Pujol.

Una exposició intimista

Teresa Triadú, filla de Joan Triadú i secretària adjunta a la Direcció General de la Institució Cultural del CIC, ha assegurat que el fet que sigui el mateix Triadú que s'expliqui en primera persona a l'exposició li dóna un "to intimista" que permetrà que la gent descobreixi "el Triadú persona". Entre els objectes personals, Teresa Triadú ha destacat la màquina d'escriure, perquè s'adormien "sentint el so del teclat", o la nota que li va fer reclamant que tornés a casa el dia del seu aniversari, quan era a la Model.

La mostra continua al Jardí del Palau Robert amb una selecció de textos de Joan Triadú que posen de manifest la importància que donava a l'educació com a mitjà per canviar i millorar les persones.

L'exposició comença el recorregut al Palau Robert de Barcelona i després es podrà visitar a la Biblioteca Joan Triadú (Vic), a la Casa de Cultura (Sant Cugat del Vallès), al Museu de Granollers (Granollers) i al Museu de la Vida Rural (l'Espluga de Francolí). La mostra quedarà permanent a la Biblioteca Terra Baixa (edifici de l'Energia), a Ribes de Freser.

Coincidint amb l'exposició, el 4 d'abril s'organitzarà, al Palau Robert, una jornada per analitzar la figura de Joan Triadú. El periodista i escriptor Agustí Pons, autor del llibre 'Joan Triadú, l'impuls obstinat', hi pronunciarà una conferència.

stats