Suplements 07/11/2019

La tria de la millor ratafia, un dels moments més esperats de la festa

El jurat desvela quin és el millor licor dels presentats a concurs en el decurs del sopar de la nit de gala que se celebra demà, en què també es nomenen els nous confrares

3 min
La tria de la millor ratafia, un dels moments més esperats de la festa

Un dels moments més esperats de la Festa de la Ratafia és el de la proclamació dels guanyadors del Concurs de la Ratafia, que es fa en el decurs del sopar de la Nit de Gala de la Ratafia, previst per a demà divendres a partir de les 21 h al Pavelló de la Nòria. Un jurat de professionals experts ha d’establir quina és la millor de totes les ratafies presentades al concurs i els comensals poden anar seguint l’evolució dels tastos del jurat, una cerimònia que es podrà seguir en directe per internet pel canal de YouTube de la Confraria.

Aquest any opten al premi 224 ratafies procedents de nombrosos indrets de Catalunya. El jurat d’enguany l’integren la xef Carme Ruscalleda, el responsable de Ratafia Russet, Xavier Codina, la sommelier i nutricionista Clara Antúnez, la sommelier i periodista especialitzada Ruth Troyano i el sommelier d’El Celler de Can Roca Dani Martínez, responsable del projecte Ars Natura Líquida.

Preselecció de 10 finalistes

El creador de la millor ratafia s’endurà la Garrafa d’Or i un viatge. El jurat també tria la millor ratafia local. El guanyador d’aquesta categoria serà premiat amb una edició especial i limitada de 200 ampolles del seu licor, que es vendran exclusivament al proper Mercat de les Herbes de la Ratafia de Santa Coloma de Farners la primavera vinent.

El procés de selecció de les ratafies finalistes va començar el 2 de novembre a Can Pinxo, on una quarantena d’experts ratafiaires van tastar totes les ratafies participants en el concurs i van triar les 10 finalistes, que opten al premi a millor ratafia i a millor ratafia local. El jurat que selecciona les ratafies finalistes, amb paritat entre homes i dones, està integrat per productors de ratafia, enòlegs, sommeliers, periodistes gastronòmics i amants de la ratafia.

Per fer la tria de la millor ratafia, els membres del jurat valoren l’aspecte visual de la beguda, pel que fa al color i la qualitat del filtratge, i també les propietats aromàtiques i gustatives. Els experts tenen molt en compte l’equilibri d’olors, l’harmonia del gust i que no sigui excessivament dolça.

Una vegada desvelada la incògnita de quines són les millors ratafies, es nomenaran els nous confrares. La xef Carme Ruscalleda serà distingida Confraressa d’Honor d’aquesta edició. Acomiadarà la Nit de Gala l’espectacle d’humor El Sr. Marcel·lí fa de Capri i el Sr. Bohigues... no.

ARTESANES, FETES AMB PRODUCTES DE PROXIMITAT I D’ALTA QUALITAT

Nodrint-se de la tradició i la saviesa popular, però alhora apostant per la innovació i amb models de negoci sòlids, els nous productors elaboren ratafies artesanes d’altíssima qualitat. És la millor mostra que el sector gaudeix de molt bona salut. Els visitants de la Festa-Concurs de la Ratafia ho podran comprovar de primera mà a la Vela de la plaça Farners, on podran degustar les ratafies de productors com La Sobirana Cooperativa o Artesana de Licors. Liderada per Joan Carbó, que havia impulsat el projecte Ars Natura Líquida d’El Celler de Can Roca, aquesta última empresa fa una ratafia amb ingredients de proximitat però que es modifiquen cada any, i amb aiguardent destil·lat pel mateix Carbó. Una altra de les empreses presents a la Vela és Licors Quevall, nascuda a Bellpuig (Lleida) i reimpulsada per una parella jove que ha traslladat l’obrador a Llançà. A més de ratafia, fan tot tipus de licors amb herbes recollides per ells mateixos. També es podrà tastar la ratafia de Can Roman, de Rasquera (Tarragona). És una de les poques ratafies del sud i és totalment artesana.

stats