Suplements 07/11/2019

Els millors ingredients per a una gran festa oberta a tothom

La Festa-Concurs de la ratafia inclou actuacions musicals, tallers, litúrgia, espectacles i conferències en més d’una desena d’espais de Santa Coloma

11 min

CARME RUSCALLEDA PORTA EL TERRITORI A TAULA

BIBLIOTECA JOAN VINYOLI, DIVENDRES A LES 18.30 h

La primera xef amb tres estrelles Michelin, Carme Ruscalleda, que serà nomenada Confraressa d’Honor en aquesta edició de la Festa-Concurs de la Ratafia, parlarà del valor dels productes del territori i del paisatge català a l’hora de presentar els plats a taula. La seva conferència porta per títol Cuina i natura 2.0. La ratafia sempre ha format part del receptari d’aquesta cuinera estel·lar. Ruscalleda prové de tradició agrícola i de la pagesia, ja que el seu pare era de Martorell de la Selva (Maçanet de la Selva). A casa seva es feien el seu propi vi. En el seu restaurant de Tòquio ofereixen la ratafia quan els clients els demanen un digestiu especial.

LITÚRGIA D’INICI DE LA FESTA: PENÓ I BRINDIS

PLAÇA FARNERS, DIJOUS A LES 21.30 h

La penjada del penó i el brindis col·lectiu són l’inici litúrgic de la Festa-Concurs. La litúrgia és important, i la comitiva, amb torxes i silenci absolut, recollirà el penó de la Festa i el Llibre de la Litúrgia de mans de la guanyadora de la millor ratafia local de l’any passat. La comitiva segueix en processó fins a la plaça Farners, on es penja el penó i es dona el tret de sortida de la Festa-Concurs de la Ratafia amb un brindis col·lectiu.

Tot seguit comença la Cercavila de la Ratafia amb un acompanyament de luxe: la batucada de la Jove Confraria, els geganters i grallers de Santa Coloma, els gegants Sol i Serena, els capgrossos de Francesc Rusquellas i Francesc Fontdevila Panxo, els trabucaires de Cassà i els trabucaires d’en Serrallonga. Durant la Cercavila hi haurà sorpreses relacionades amb la confiteria Farnesenca. Posteriorment, a la mateixa plaça hi haurà un concert del grup Flowk.

RATAFIES CASOLANES D’EDICIÓ LIMITADA

VELA DE LA RATAFIA, DISSABTE I DIUMENGE

La bona salut del sector de la ratafia es posa de manifest amb l’aparició de nous productors que elaboren ratafies casolanes d’edició limitada. Entre ells, la Sobirana Cooperativa, una iniciativa d’emprenedoria col·lectiva de tres amics aficionats a l’elaboració artesana de licors. A la festa d’aquest any hi presenten El Penjat, un tronjó, que només té com a ingredients aiguardent, taronja, sucre i aigua, i La Penjada, una ratafia de nous verdes que fa servir alcohol aromatitzat amb taronges. Una altra de les ratafies d’edició limitada, en aquest cas de 700 unitats, és la ratafia Roca Guillera, creada per l’Agrupament Escolta i Xavier Codina Ruset, seguint la recepta de la ratafiaire Francisca Castells. Roca Guillera també presentarà una nova infusió de ratafia. Tampoc hi faltarà la ratafia Corriols, que posa en valor el territori i denuncia la MAT, i la ratafia Malhivern, inspirada en la recepta original de Francesc Pla Rodas.

CONCERT DE PAU RIBA I L’ORCHESTRA FIRELUCHE

VELA DEL CIRC (PATI DE LA SALLE), DIUMENGE A LES 18 h

En la recta final de la Festa-Concurs de la Ratafia, pujaran a l’escenari l’Orchestra Fireluche i el cantautor Pau Riba. De la mateixa manera que una bona ratafia neix de l’art de la barreja, de la combinació de l’iconoclasta artista Pau Riba amb la música d’aquest grup de la Cellera que toca amb instruments reciclats i de joguina n’ha sorgit un disc que va de la tendresa a l’exuberància. Ataràxia és un àlbum sorprenent, ple de màgia, enginy i creativitat. Pau Riba, per a qui no sembla que passin els anys, hi mostra els seus jocs de paraules plens d’enginy, i l’Orchestra Fireluche treu una música onírica de piano de joguina, orgues Casio i bateries construïdes amb pots i llaunes.

OLOREM EL PAISATGE DE LA RATAFIA

ARXIU COMARCAL, DIUMENGE A LES 11 h

Ernesto Collado (Bravanariz) oferirà una xerrada que inclou un taller olfactiu per esbrinar de què fa olor la ratafia. Collado explicarà el funcionament del nostre olfacte i ajudarà els assistents a detectar les olors del paisatge que ens envolta. Instal·lat a l’Empordà, Collado impulsa una empresa que captura l’essència dels paisatges a través de les plantes per després destil·lar-les i crear aromes que evoquen la natura mediterrània. El coneixement de les plantes, els seus usos i propietats l’han acompanyat des de ben petit.

Les places per assistir a la xerrada-taller són limitades i tenen un preu de 3 euros. Cal inscripció prèvia a la web www. ratafia.cat.

ROSQUILLES, BUNYOLS, MELINDROS I TORRONS

CASA DE LA PARAULA, DISSABTE I DIUMENGE

La Casa de la Paraula acollirà l’exposició Rosquilles, bunyols, melindros i torrons. La confiteria farnesenca al segle XIX. Aquesta mostra fa una pinzellada de l’activitat confitera a Santa Coloma precursora de l’actual riquesa pastissera de la població. A molts llocs es parla encara de la “Santa Coloma de les galetes”, ja que precisament al segle XIX va ser quan es va consolidar una tradició que va esclatar amb força al segle XX. Al segle XIX el mercat de Santa Coloma de Farners va ser un dels més importants del que més endavant seria la comarca de la Selva. Hi havia molts comerciants i compradors i una gran riquesa de productes.

La mateixa Casa de la Paraula serà l’espai on es mostraran les diverses ratafies presentades en el 38è Concurs. Aquest espai estarà obert a tots els productors de Catalunya per fer-hi presentacions de les novetats ratafiaires.

BALL DE LA RATAFIA

PAVELLÓ DE LA NÒRIA

DISSABTE A LES 23.30 h

Cartell de luxe i amb entrada gratuïta, encapçalat per Obeses en companyia de Joina i Julay’s. L’espectacle està garantit amb el grup osonenc Obeses, liderat pel carismàtic Arnau Tordera. La banda està presentant el seu disc Fills de les estrelles i acapara èxits i molt bones crítiques. Jair Domínguez admet que el grup Obeses, que considera “prohoms del rock neoclàssic futurista”, el va fer plorar d’emoció. Joina, per la seva banda, és una artista empordanesa formada en piano clàssic que combina influències musicals molt diverses. Els seus temes, personals i colpidors, van de la determinació i la lluita fins a l’emotivitat i la tendresa. La festa la remataran els Julay’s, un sextet empordanès amb una potent secció de vent que combina els grans hits musicals amb cançons pròpies. El seu directe és solvent i desenfadat, i la seva proposta de mestissatge musical és una garantia d’animació festiva.

Durant el concert es rebrà la visita de Mossèn Hilari, promotor de la ratafia L’Hòstia.

MOSTRA DE PRODUCTES ELABORATS AMB RATAFIA

RATAFIÀRIUM (PLAÇA DEL FIRAL)

DISSABTE I DIUMENGE

A l’espai anomenat Ratafiàrium s’hi podrà tastar i comprar una àmplia gamma de productes elaborats amb ratafia, com ara xuixos, magdalenes, galetes o bunyols. A més dels productes més comuns elaborats amb ratafia, la Festa-Concurs de la Ratafia ofereix cada any la possibilitat de tastar menges molt originals que tenen com a base aquesta beguda. Els visitants es poden veure sorpresos per innovadores creacions que van des dels croissants de ratafia fins als batuts de xocolata amb ratafia, passant per les garrapinyades de ratafia o, ja en l’àmbit culinari, un porc Duroc amb salsa agredolça de ratafia. Al Ratafiàrium s’hi instal·laran també diversos food trucks.

Amb acompanyament de ratafia es podrà menjar castanyes diumenge a la plaça del Firal, en la castanyada popular a càrrec de la unitat Truc 2 de l’Agrupament Escolta Roca Guillera. A la mateixa plaça es faran circuits de ponis i un taller casteller per a infants a càrrec de la Colla Castellera Guillats de la Selva.

VELA DE LA RATAFIA: FIRA DE RATAFIES DE CATALUNYA

PLAÇA FARNERS

DISSABTE I DIUMENGE, TOT EL DIA

La Vela de la Ratafia acull la Fira de Ratafies, un autèntic aparador per als elaboradors d’aquest beuratge d’arreu de Catalunya i de fora. Entre les novetats d’aquest any s’hi podran trobar les ratafies de Santa Coloma amb valor afegit: El Penjat i La Penjada, la Roca Guillera, la Corriols i la Ratafia Malhivern. També es podrà adquirir la tetralogia 1842 de Santa Coloma (clàssica, nou verda, vuit porrons i de cireres).

A la Vela de la Ratafia es podrà comprar el marxandatge de la cita (domàs, polsera i got col·leccionables de la Festa-Concurs, així com samarretes). També estaran a disposició del públic els llibres Els colors de la ratafia, d’Anna Selga, i Petita història de la Festa de la Ratafia, que inclou il·lustracions de Pilarín Bayés. En aquest espai també s’hi faran mostres explicatives de destil·lació d’aiguardent, a càrrec dels aiguardenters Joan Pujades i Tomàs Bosch, entre altres activitats.

CONCERTS DE PRIMER NIVELL AMENITZARAN LA FESTA-CONCURS

DIVERSOS ESPAIS DE DIJOUS A DISSABTE

La Festa-Concurs de la Ratafia va sempre acompanyada d’una programació musical de primer nivell. Entre els concerts més esperats hi ha el de l’aclamada banda Obeses, que actuarà dissabte durant el Ball de la Ratafia, una gala que comptarà també amb les actuacions de l’artista empordanesa Joina i del grup també empordanès Julay’s. Altres grans noms de l’escena musical que participaran en aquesta edició de la Festa-Concurs de la Ratafia són Pau Riba i l’Orchestra Fireluche, que actuaran diumenge a la tarda a la Vela del Circ. Els Flowk, per la seva banda, portaran la seva música celta a la Vela de la Ratafia de la plaça Farners avui dijous. També és esperada l’actuació dels Xiula, que oferiran un concert per fer gaudir tota la família al Pavelló de la Nòria dissabte. També dissabte, a la Vela del Circ, l’Escola Municipal de Música Josep Carbó oferirà un concert de combos.

APRENEM A TASTAR LA RATAFIA I ALTRES LICORS

ARXIU COMARCAL

DISSABTE, A LES 12.30 h

La sommelier i nutricionista Clara Antúnez explicarà en aquest taller com s’ha de prendre la ratafia per degustar-la al màxim, i quins aspectes cal tenir més en compte perquè cada glop sigui un autèntic plaer per al paladar. A partir de jocs sensorials i el tast de diferents tipus de licors d’herbes, la sommelier i nutricionista convida a aprendre a identificar els aspectes clau de les fases visual, olfactiva i gustativa. Antúnez és una bona comunicadora capaç de fer xerrades sempre molt amenes que fan arribar al seu públic els plaers del món del vi i la gastronomia. Però els coneixements de Clara Antúnez en nutrició i cuina fan que sempre combini la difusió dels vins i licors amb els beneficis d’una bona alimentació. Les places per assistir a aquest taller són limitades i cal fer inscripció (3 euros) a la web www.ratafia.cat.

EL PAISATGE EN ELS LICORS

ARXIU COMARCAL DISSABTE, A ELS 11 h

Entre les diverses xerrades i tallers que es faran a la Festa-Concurs de la Ratafia, hi ha la que farà Astrid van Ginkel, una de les màximes expertes del país en la fusió del coneixement de la botànica i els usos de les plantes. Farmacèutica i biòloga de Reus, Van Ginkel ha basat el seu saber en l’academicisme i la ciència i també en l’observació pacient del seu entorn natural. Els participants al taller que impartirà aquesta biòloga descobriran les plantes, fruits i llavors de tardor del paisatge que ens envolta. Van Ginkel els explicarà com “posar aquest paisatge” als licors casolans, i revelarà algunes de les seves receptes de licors i espumosos . Finalment, l’experta oferirà un tast d’un licor de paisatge català de tardor.

Les places disponibles per assistir a aquest taller són limitades i per obtenir-ne cal prèvia inscripció a www.ratafia.cat. El cost és de 3 euros.

A LA VELA DEL CIRC HI BULLIRÀ L’ACTIVITAT, SOBRETOT INFANTIL

PATI DE L’ESCOLA LA SALLE TOT EL CAP DE SETMANA

A la Vela del Circ, instal·lada al pati de l’Escola La Salle, hi bullirà l’activitat durant tot el cap de setmana. Una de les actuacions més esperades a la Vela del Circ és la de Pau Riba i l’Orchestra Feriluche diumenge a la tarda, però al llarg del cap de setmana el públic infantil podrà gaudir en aquest espai de nombroses activitats. Entre elles, El Laberint d’Itinerània (dissabte, d’ 11 a 14 h), una insòlita xarxa de parets transparents i passadissos plens d’enigmàtiques portes que faran gaudir tant els nens com els adults. Una altra de les cites programades en aquest espai és l’espectacle El llop ferotge, de la companyia El Príncep Totilau, en què intervenen actors, titelles i màscares (diumenge a les 12 h). Dissabte s’hi farà l’espectacle del Teatre Arrossegat, ple de joc i complicitat amb el públic.

LITÚRGIA PETITS CONFRARES

DIVERSOS ESPAIS

DISSABTE I DIUMENGE

La litúrgia de la Festa-Concurs té molt present la mainada. El divendres 8, a les 18 h, a Les Mesures de la Plaça Farners, Les Aromes comprovaran el compromís dels aspirants d’aquest any a entrar a formar part de la Petita Confraria de la Ratafia. Tot seguit, en Salvador i la Farners despertaran en Nou Verda i s’iniciarà una ruta per la Plaça Farners. L’intercanvi anual d’herbes amb els Petits Confrares posarà punt i final a aquesta activitat.

Per tancar la festa, el diumenge 10 a les 18 h, al Jardí de la Ratafia del carrer de Lluís Món, s’hi farà la simbòlica transformació de les herbes dels Petits Confrares en l’essència de la Confraria Jove. S’adjudicaran les herbes als proclamats nous Petits Confares. En Nou Verda és l’encarregat de lliurar els saquets d’herbes que implica el seu nou títol.

Finalment, en Nou Verda es posarà a dormir fins a la Festa-Concurs de la Ratafia de l’any vinent.

DESTIL·LACIÓ D’AIGUARDENTS

VELA DE LA RATAFIA DISSABTE

Durant tot el dissabte, a la Vela de la Ratafia els visitants podran aprendre a destil·lar aiguardent. Els mestres aiguardenters Joan Pujades, del Priorat, i Tomàs Bosch, de la Terra Alta, oferiran demostracions explicatives. Són dos confrares aficionats a l’art de destil·lar i elaboradors de vins i licors. L’interès per la producció artesanal de tot tipus de licors ha crescut de manera espectacular els últims anys. Ara bé, molt sovint ens falta l’ingredient principal d’aquestes joies de la sobretaula, el gran protagonista fins ara oblidat: l’aiguardent. Durant molt temps els elaboradors artesans s’han conformat usant com a alcohol base anissos edulcorats o aiguardents dels quals no coneixem ni l’origen geogràfic ni les condicions laborals o ecològiques amb què s’han produït. Pujades i Bosch explicaran com destil·lar vi per obtenir l’aiguardent per fer ratafia.

XIULA, GEGANTS I BALL DE DIABLES

DIVERSOS ESPAIS DISSABTE, A PARTIR DE LES 16.30 h

El concert de Xiula, al Pavelló de la Nòria (dissabte, 16.30 h), serà un dels punts àlgids de la programació infantil. El grup ha sigut una revelació en el món dels espectacles dedicats als més menuts. El concert que oferiran és gratuït però limitat a mil persones. Després del concert, hi haurà plantada de gegants amb colles convidades. Els assistents també podran participar en la cercavila de gegants (17.30 h al Pavelló de la Nòria), amb un recorregut que va de la carretera de Sant Hilari a la plaça 1 d’Octubre, amb el ball final de totes les colles. A les 20 h, a la plaça de la Pau, s’hi farà un ball de diables, després del Ball de Purificació de les Herbes.

PLATS AMB RATAFIA ALS RESTAURANTS DE SANTA COLOMA

DIVERSOS ESTABLIMENTS DE RESTAURACIÓ TOT EL CAP DE SETMANA

Nombrosos dels establiments de restauració que hi ha al municipi de Santa Coloma de Farners se sumen a la Festa-Concurs de la Ratafia oferint en els seus menús o a la carta plats que tenen la ratafia com a ingredient, tant primers i segons com postres. Així, els visitants de la Festa-Concurs, a més de participar en les diverses activitats que es fan tot el cap de setmana per conèixer el món de la ratafia, podran fer algun àpat en restaurants de la població i degustar especialitats diverses fetes amb aquest beuratge, moltes d’elles creades per a l’ocasió.

SOPAR DE LA RATAFIA, AMB VEREDICTE DEL JURAT

PAVELLÓ DE LA NÒRIA, DIVENDRES, A LES 21 h

El tradicional Sopar de la Ratafia, servit per la Colla Gegantera, té l’al·licient afegit que en el decurs de l’àpat els comensals poden veure en directe com els membres del jurat van tastant les 10 ratafies finalistes (una cerimònia que es podrà seguir en directe per internet al canal de YouTube de la Confraria de la Ratafia) fins que arriba el moment més esperat: quan es desvela el veredicte de la millor ratafia i la millor ratafia local. Durant el Sopar es distingirà la xef Carme Ruscalleda amb el títol de Confraressa d’Honor d’aquesta edició de la Festa-Concurs, i es nomenaran els nous i les noves confrares. La gala acabarà amb l’espectacle d’humor El senyor Marcel·lí fa de Capri i el Sr. Bohigues... no.

LA LITÚRGIA DE FI DE FESTA

VELA DE LA RATAFIA I RECORREGUT DIUMENGE, A PARTIR DE LES 20 h

El tancament de la Festa-Concurs de la Ratafia està carregat de litúrgia, igual com l’inici d’aquesta cita festiva. Després d’una castanyada la Plaça del Firal, a les 20 h de diumenge es clouran els actes de la festa amb la despenjada del penó, a la Vela de la Ratafia. Tot seguit, s’iniciarà un recorregut fins a la casa del custodi, que és la persona guanyadora del premi de millor ratafia local de l’any passat. La guanyadora, Imma Calderón, haurà de vetllar pel penó fins a la festa de l’any vinent. La litúrgia de fi de festa també inclou la simbòlica transformació de les herbes dels Petits Confrares en l’essència de la Confraria Jove.

A LES XARXES

web

www.festaratafia.cat

Facebook

@confrariaratafia

Twitter

@Conf_ratafia

Instagram

@Confrariaratafia

Youtube

youtube.com/confrariaratafia

stats