Firefox supera en usuaris els navegadors de Microsoft per primera vegada a la història

Google Chrome consolida el seu lideratge als ordinadors mentre Edge i Explorer cada vegada són menys populars

Firefox ha superat per primera vegada a la història en usuaris els navegadors de Microsoft. Durant el mes d'abril, segons el portal d'anàlisi de tràfic online StatCounter, el 15,6% dels internautes han utilitzat el navegador de Mozzilla als seus ordinadors, relegant a la tercera posició la suma dels dos navegadors de Microsoft, Explorer i Edge, que només han ocupat el 15,5% del tràfic d'escriptori. La notícia és significativa si tenim en compte que, en només quatre anys, Microsoft ha passat de ser el navegador més emprat als ordinadors a baixar fins al bronze.

A l' Estat espanyol la diferència és encara més gran: el 17,44% dels internautes empren Firefox al seu ordinador, i només el 12,21% utilitza un navegador de Microsoft (el 10,03% Explorer i el 2,18% Edge, amb el Windows 10). 

La pèrdua contínua d'usuaris per part de Microsoft, agreujada, segons el portal tecnològic TechCrunch (que ha avançat la notícia), per la decisió de la companyia de desenvolupar Edge (només disponible amb Windows 10) en detriment d'Explorer, és una mostra més que el gegant tecnològic fa temps que es mou dins el sector com una gallina sense cap. 

Queden enrere els temps en què la pugna pel lideratge entre els tres principals navegadors d'escriptori estava renyida: avui, Google Chrome està clarament consolidat com el número u, acaparant el 60,5% dels usuaris d'ordinador. Per la seva banda, el Safari d'Apple i Opera queden en els últims llocs del rànquing.

Una guerra que encara dura 

La guerra entre Microsoft i Firefox es remunta als anys 90: Netscape Navigator acaparava el 90% del mercat fins que va arribar Internet Explorer, nascut com un complement de Windows 95, que es va imposar ben aviat al seu competidor gràcies a les versions de Windows preinstal·lades als ordinadors personals. El 1998, Netscape ja havia perdut la batalla, mentre que Internet Explorer va arribar a acaparar el 96% del mercat.

Però els creadors de Netscape no es van donar per vençuts, i el 2004 van publicar la primera versió oficial de Mozilla Firefox, aquesta vegada amb codi obert. La nova versió del navegador va tenir molt èxit entre els usuaris, sobretot a Europa. 

Aquest abril ha estat, segons StatCounter, el primer mes en què Firefox ha passat per davant de Microsoft. 

Chrome també regna als mòbils

Segons explica TechCrunch, StatCounter és un baròmetre de les tendències d'Internet, però menys fiable pel que fa al tràfic als mòbils. Tot i així, les seves dades indiquen que Chrome també regna als telèfons mòbils, per davant del navegador xinès UC Browser, Safari, Opera i el navegador d'Android. A més, el navegador de Samsung Galaxy sembla haver crescut en usuaris, malgrat que encara ocupa menys d'un 10% de la quota de mercat.