TECNOCAMPUS

MovMe 2S, el darrer avenç en valoració biomecànica del TecnoCampus

El nou sistema permet analitzar les funcionalitats del sistema musculoesquelètic en temps real

Fins fa un parell d’anys, obtenir una mesura objectiva i definitiva del moviment del cos humà era difícil i tenia una possibilitat elevada d’errors. Per resoldre aquest handicap, Carles Paul Recarens, professor titular de l’Escola Superior Politècnica de Tecnocampus al departament de mecatrònica, i l’empresa Innovem, especialitzada en la recerca, desenvolupament i venda de solucions tecnològiques en les àrees de bioenginyeria i enginyeria mecatrònica, han treballat de manera conjunta per desenvolupar MovMe 2S. Es tracta d’un avançat sistema de valoració biomecànica que automatitza aquest procés de mesura determinant objectivament el moviment del cos humà amb total precisió i mostrant la seva capacitat funcional en temps real.

“El projecte MovMe sorgeix fa dos anys quan dins del departament de mecatrònica vull desenvolupar un estudi biomecànic del cos humà. En aquell moment, no hi ha cap instrument de mesura que faciliti la captura de dades i, per aquest motiu, proposo a l’empresa Innovem que dissenyem i construïm conjuntament aquest dispositiu inexistent al mercat”, explica Paul Recarens.

Amplis beneficis

Així, MovMe 2S es tradueix en un avançat dispositiu portàtil de valoració biomecànica de tecnologia sense fils per mesurar el moviment del cos humà. Molt versàtil i amb possibilitats d’adaptar-se fàcilment als requeriments dels professionals relacionats amb la biomecànica del cos humà, es basa en un potent software i dos sensors inercials compostos per acceleròmetres, giroscopis i magnòmetres construïts a partir de la tecnologia microelectrònica MEMS (Micro Electro Mechanical Systems), que el converteixen en la iniciativa més nova en la valoració i anàlisi de les funcionalitats del sistema múscul-esquelètic.

Els beneficis que pot aportar el sistema MovMe 2S es ramifiquen en diferents àmbits, tal com subratlla Paul Recarens: “En el camp clínic, millorarà l’efectivitat dels tractaments de rehabilitació; en el pericial, millorarà l’eficàcia en la determinació de les indemnitzacions. Aquest fet permetrà disminuir el frau a les empreses d’assegurances, ja que determinarà amb precisió les persones que fingeixen lesions corporals en accidents de trànsit. En l’àmbit laboral, servirà per millorar l’ergonomia i la seguretat en els llocs de treball, i, en l’esportiu, aportarà una millora en el rendiment i permetrà disminuir lesions”. A més, el professor Carles Paul Recarens afegeix que un dels beneficis essencials que aporta MovMe 2S és la reducció de costos, per la rapidesa de la preparació de la prova i la generació automàtica de l’informe biomecànic.

Més continguts de