Efímers 01/05/2018

L’espectre del filòsof alemany torna a sacsejar Europa

Exposicions, reedicions i conferències pels 200 anys

Q.a.
2 min
Semàfor amb la silueta de Marx en el verd i el vermell, a la seva ciutat natal, Trèveris, a Renània-Palatinat.

LondresL’espectre de Karl Marx torna a recórrer Europa, per parafrasejar la famosa primera frase del Manifest del Partit Comunista. Si més no, algunes parts del Vell Continent. El Regne Unit, el país que el va acollir en el seu exili forçós, i la ciutat alemanya de Trèveris, on va néixer el dia 5 de maig farà 200 anys, són els epicentres de la renovada indústria cultural i filosòfica marxista.

Exposicions, conferències, congressos acadèmics, noves publicacions i reedicions, i fins i tot novel·les, o encara visites guiades per alguns dels escenaris clau per a la vida i obra del filòsof, es programen des dels pròxims dies, en una mena de renaixement, de nova oportunitat de reivindicar Marx més enllà del marxisme, un intent també d’acostar-lo a noves generacions, a partir fins i tot de nous llenguatges.

A més de la ja esmentada reedició anglesa del Manifest, fa unes setmanes s’ha publicat una guia en còmic del marxisme, una col·laboració entre el filòsof Rupert Woodfin i el dibuixant Oscar Zárate, i en cartera ja hi ha també la reimpressió del clàssic de Terry Eagleton Why Marx was right [Per què Marx tenia raó]. I a finals de maig apareixerà la novel·la policíaca The murderer of Warren Street [L’assassí del carrer Warren], de l’historiador de la Universitat d’Oxford Marc Mulholland. La trama? La història d’Emmanuel Barthélemy, el revolucionari francès que va voler matar Marx.

El mateix dia de l’aniversari, el 5 de maig, la SOAS University of London organitza un congrés, Marx 200, en què intervindrà el ministre d’Economia a l’ombra i mà dreta de Jeremy Corbyn, John McDonnell, potser el marxista més popular i més odiat del Regne Unit. El títol de la seva conferència és provocatiu i diàfan: Al segle XXI: el marxisme com a força per al canvi avui.

D’altra banda, la British Library presenta, des d’avui i fins al 5 d’agost, una exposició que aborda la relació entre Marx i la seva filla Eleanor amb la famosa sala de lectura del British Museum. S’hi inclou correspondència personal, la majoria amb Engels, i primeres edicions.

Però la gran exposició europea sobre Marx l’acull el museu de la seva ciutat natal, Trèveris, a Renània-Palatinat. Que la inauguri algú tan poc marxista com el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, deu ser una altra paradoxa més de la història.

stats