NOU ESCENARI PACTES POSTELECTORALS

Ximo Puig s’enerva amb Compromís i suspèn les converses

Un sector ampli del partit insta Ximo Puig a buscar un pacte de govern amb Ciutadans

Les negociacions entre el PSPV i Compromís per intentar arribar a un acord de govern al País Valencià van arribar dilluns a la nit a un punt de màxima tensió. Després de la reunió mantinguda per representants dels dos partits i de Podem per tancar l’acord programàtic que permetés passar a discutir sobre qui ha d’ocupar la presidència de la Generalitat Valenciana -Ximo Puig o Mónica Oltra-, el representant de Compromís a la comissió negociadora del pacte, Pasqual Mollà, va reiterar que la seva candidata estava més “legitimada” que el cap de llista socialista per liderar el govern del canvi. I que per tant no tenien pensat cedir i votar Puig com a president.

Aquestes paraules no van agradar gens al PSPV, que dilluns a la nit ja va contestar dient que aquest tipus de declaracions “posaven en perill el pacte”. Les hores posteriors no van servir per calmar els ànims, sinó tot el contrari. Ahir al matí el secretari d’organització del PSPV, Alfred Boix, va anunciar que el seu partit “suspenia” les negociacions amb Compromís perquè se’ls havia esgotat la “paciència” i s’havien sentit “atacats” i “insultats” amb declaracions com les de Mollà, en les quals es deslegitimava els socialistes, o amb l’intent d’imposar a la presidència de la Generalitat Mónica Oltra -que té el suport de Podem- tot i haver obtingut menys vots que Ximo Puig.

La via Ciutadans depèn del PP

El trencament de negociacions aboca els socialistes necessàriament a buscar un espai de confluència amb Ciutadans (C’s), una opció que s’ha considerat des d’un primer moment i que en els últims dies ha anat guanyant adeptes en el si de les files socialistes. Dissabte, en el comitè nacional del PSPV, diversos càrrecs amb molt de pes en l’organització socialista es van mostrar partidaris d’intensificar els contactes amb C’s donada la negativa de Compromís a investir Puig president i per la por a la possible inestabilitat que generaria el pacte amb la coalició que lidera Mónica Oltra.

La situació, però, no és tan fàcil com tancar un acord amb la formació que lidera Carolina Punset, ja que el PSPV i C’s sumen 36 diputats i es queden lluny dels 50 escons de la majoria absoluta. Per tant, necessiten el vistiplau d’un tercer actor que beneeixi l’acord i que amb els seus vots permeti formar govern al PSPV amb el suport de Ciutadans. Aquest actor és el PP, que per acció -votar a favor- o omissió -abstenir-se-, tindria a les seves mans la investidura de Puig.

Però aquesta opció sembla que està ara com ara bloquejada: al PSPV no li serviria de res arribar a un acord amb C’s, ja que segons fonts del PP els diputats populars votarien en contra de fer president Ximo Puig. La raó que expliquen des del Partit Popular és que en aquest hipotètic pacte haurien de comptar amb ells i, per tant, els conservadors demanarien el mateix que el PSPV demana a Compromís: que governi la llista més votada, que en aquest cas és la del PP d’Alberto Fabra.

Aquesta situació fa que els socialistes estiguin en un carreró sense sortida i que es vegin obligats a reconduir la crisi amb Compromís i Podem si de debò volen aspirar a liderar el futur govern valencià. A més, ahir el dirigent Alfred Boix reconeixia que al PSPV “ni li passa pel cap pactar en cap lloc amb el PP”. I afegia “Ni tampoc estem en condicions d’acceptar el suport del PP”. Per tant, sembla que l’única manera de constituir govern és que el PSPV segueixi l’exemple dels seus col·lectius locals de Castelló de la Plana i Alacant -que ahir van mantenir reunions amb Compromís malgrat les directrius de València- i torni a obrir el diàleg amb la coalició que lidera Mónica Oltra per intentar tancar un pacte de govern en les 24 hores que queden fins a la constitució de les Corts.

A València les negociacions també estan suspeses, ja que el PSPV vol condicionar el vot a l’alcaldable Joan Ribó, de Compromís, a un pacte global. Amb tot, ningú dubta que els socialistes facilitaran el dia 13 la formació d’un govern d’esquerres.