SILVINACTION
Terres de Lleida 21/12/2022

La cultura acomiada el 2022 i rep el 2023 per la porta gran

Teatre, literatura, música i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
2 min

Vivències creatives i lectores

Les activitats al voltant de les lletres i les humanitats que diverses llibreries, entitats i biblioteques organitzen arreu afavoreixen que els amants del gaudi de la lectura, de les tertúlies entorn d’un llibre i de la creació literària trobin racons inspiradors i enriquidors. A Lleida el curs 22-23 va arrencar amb un fèrtil i polièdric assortiment de tallers, grups de lectura i escriptura, seminaris i cursos. A partir del gener noves propostes s’afegiran a les existents. D’entre les imminents novetats destaquen especialment el 1r cicle Literatura i dones i el taller Creació i lectura poètica, que es faran a la llibreria La Irreductible. A més, La Fatal acollirà els tallers Lectura en veu alta, Escriure contes literaris, un curs i dos flamants grups de lectura. La BP de Lleida posarà en marxa quatre grups de lectura, com els inèdits Literatura llatinoamericana i LGTBIQ+.

Nadal amb accent i talent lleidatans

La província de Lleida és un motor i tot un referent de companyies d’alt nivell amb reconegut prestigi nacional i internacional que creen espectacles dirigits a un públic familiar. Les festes de Nadal a la capital del Segrià propiciaran que la ciutadania gaudeixi de les arts escèniques amb accent lleidatà i faci un exercici profund i col·lectiu d’autoestima, amb un parell d’iniciatives creades amb talent local. D’una banda, la 4a edició del Festival Fum Fum Fum, impulsat per l’Associació Projecte&Gar, farcirà l’antic Cine Goya de funcions per a menuts i grans. Polzet, de Zum-Zum Teatre, i Hamelín, de Xip-Xap Teatre, són dues de les peces que es representaran del 26 al 31 de desembre. De l’altra, l’espectacle La Factoria dels Reixos portarà el públic a un viatge en què es “descobrirà com es prepara l’arribada dels Reis Mags” al pavelló Barris Nord l’1 i el 2 de gener.

Concabella s’embolcalla de jazz

Hi ha entitats que miren d’atansar, descentralitzar i vetllar per la democratització de la cultura per posar-la a l’abast del poble. L’Associació Cultural d’Amics del Castell de Concabella, que vertebra una generosa i heterogènia temporada d’activitats culturals, n’és una. La 6a edició del Festival de Jazz de Concabella és una de les primeres cites del 2023. L’espectacle Temps de Pedrolo, “amb una breu tria de textos de l’autor i llegendes relacionades, interpretats per Patricia McGill, i embolcallats pel jazz del Javier Juanco Quartet”, donarà el tret de sortida del JazzConcabella el 14 de gener. La proposta “lliure i indòmita” de Benavent, Di Geraldo i Pardo Trio nodrirà els assistents del millor flamenc jazz el 4 de febrer. Els temes propis i tradicionals del jazz de la formació Víctor de Diego Quartet hi posaran la cirereta final el 4 de març.

stats