CULTURA
Terres de Lleida 28/07/2021

El Dansàneu recupera la memòria de les Valls d’Àneu

El certamen cultural recorda els afusellaments franquistes de l’abril del 1938 a Sorpe

GERARD MARTÍNEZ MINGUELL
3 min
Recital poètic i musical a càrrec de Sílvia Bel i Roger Mas.

EscalarreMaria del Mar Bonet actuava a dos quarts d’onze de la nit d’ahir dimarts a l’església de Santa Maria d’Àneu (Escalarre - la Guingueta d’Àneu) en un dels plats forts del 30è Dansàneu. I ho feia amb el seu habitual company d’escenari, el músic Borja Penalba. Amb tot, la proposta va sumar la dansa contemporània de la ballarina Núria Guiu, una de les artistes més representatives de la seva generació.

Però va ser aquest dilluns quan el Festival de Cultures del Pirineu vivia una de les seves jornades més emotives recordant un dels capítols més tràgics de la història recent a les Valls d’Àneu: els assassinats de deu veïns de la zona -la majoria d’ells d’Isavarre- ocorreguts l’abril del 1938 a Prat de Fuster, a Sorpe (Alt Àneu). En aquest sentit, l’actriu catalana Sílvia Bel i el cantautor Roger Mas van portar fins al mateix escenari dels fets, Prat de Fuster, un recital creat ad hoc que va comptar amb la veu genuïna i inconfusible del cantautor solsoní acompanyat pel so de la seva guitarra, i amb la lectura de textos inèdits, diversos de caràcter històric i d’altres poètics, per part de l’actriu. Més de 150 persones van assistir a la cita, que va recordar in situ l’episodi en què deu veïns del territori van ser afusellats per soldats franquistes. Les víctimes van haver de cavar, a la borda d’Espà, la fossa en què serien posteriorment enterrades i que el departament de Justícia ha excavat fa escassament nou mesos per recuperar-ne les restes.

Dansa, música i patrimoni

El Dansàneu continuarà explicitant el seu compromís de programació i suport a la producció fins a l’1 d’agost amb projectes com el de Rufaca Folk Jazz Orchestra, la big band d’arrel formada pels músics de l’Escola Folk del Pirineu que dirigeix Sergi Vergés. Rufaca actuarà el diumenge 1 d’agost al migdia al castell de València d’Àneu i presentarà una col·laboració especial amb el ballarí Magí Serra. A la vegada, el festival acollirà L’arbre humà de l’acordionista Roser Gabriel, que actuarà el divendres 30 de juliol a les 19 hores en un dels espais que s’incorporen enguany al festival, el Prat de Rinau, a Esterri.

El certamen de les Valls d’Àneu també dona suport a iniciatives com la de l’editorial gironina FICT, que recupera, mitjançant una posada en escena inspirada en les falles d’Isil, el ballet inèdit Els focs de Sant Joan de Robert Gerhard, un ballet que va començar a escriure el 1936 per encàrrec dels Ballets Russos de Montecarlo i que no es van poder estrenar a causa de la Guerra Civil.

Al marge del coreògraf i ballarí Cesc Gelabert, que va ser l’encarregat de donar el tret de sortida al festival diumenge passat amb quatre peces vinculades al folklore, el Dansàneu ha convidat enguany noms rellevants de l’escena actual que oferiran actuacions que han sigut singularitzades per al festival. És el cas de de Mishima, que mesclarà la seva proposta amb la dansa de Laia Santanach (dissabte 31 de juliol a les 23 hores a Esterri d’Àneu). Prèviament, Santanach presentarà la proposta Tradere, una coproducció amb la Fira Mediterrània de Manresa, el Mercat de les Flors i el Ballet National de Marseille. També resultarà una barreja inèdita la fusió disciplinar de la cantant i multiinstrumentista Carola Ortiz i el projecte Nilak, que compartiran una producció que servirà per commemorar els 30 anys del Dansàneu.

El Festival de les Valls d’Àneu, en col·laboració amb el departament de Cultura, també acull diverses activitats vinculades a les commemoracions de l’Any Joan Tomàs (125è aniversari del seu naixement), l’Any Manuel Cubeles (100 anys del seu naixement) i el ja esmentat Any Robert Gerhard (125è aniversari del seu naixement).

stats