SILVINACTION
Terres de Lleida 31/01/2024

La dècada prodigiosa de l’Espai Orfeó

Música en viu per celebrar els primers deu anys de vida d’aquest equipament cultural

SILVINA SÀNCHEZ
2 min
Xavier Quinquillà (al centre) és el director executiu de la Fundació Orfeó Lleidatà.

Prescriptora Cultural
Després d’una dècada d’alta intensitat a l’espatlla, el 24 de gener es va commemorar el 10è aniversari de l’Espai Orfeó de Lleida. Una festa que es va viure com el plat fort que donava el tret de sortida als actes de celebració. Com no podia ser d’una altra manera, la música en viu va ser el rovell de l’ou de la vetllada. A partir de les 17 hores, el vestíbul de l’Espai Orfeó va bategar amb l’actuació de diverses agrupacions instrumentals i combos moderns de l’Escola de Música de l’Orfeó.

Dues hores més tard va arrencar l’acte institucional, una celebració participativa que va donar veu a totes i tots els que han format part d’aquesta primera dècada: institucions, entitats, patrocinadors, artistes, programadors i públic en general. El Cor Jove i el Cor de l’Orfeó Lleidatà van posar el colofó a la vesprada.

Un projecte amb valors

A principis del 2014, la Fundació Orfeó Lleidatà inaugurava un nou equipament cultural a la capital del Segrià amb l’esperit de convertir-se “no només en un altaveu de l’activitat de l’entitat, sinó també d’impulsar el seu paper dinamitzador del centre històric i posar-lo al servei de la ciutadania i, especialment dels artistes”. El projecte va germinar amb l’anhel de fornir la ciutat d’un espai que posés en relleu la música en viu sense deixar de banda les arts escèniques, les lletres o les arts visuals.

Un dels seus altres vaixells insígnia és promoure activitats inclusives per tal que tothom pugui ser partícip de les activitats culturals que s’hi duen a terme. Al caliu de les prop de 200 entitats culturals, socials, educatives i assistencials del Consell Participatiu, s’han anat teixint complicitats que han propiciat que persones i col·lectius vulnerables o en risc d’exclusió social puguin prendre part de la vida cultural local.

Mirant al demà

Qui sembra recull. Deu anys de dedicació plena plantant llavors han fructificat en una collita que dona ales al demà. I és que l’Espai Orfeó camina cap al futur amb pas ferm. En els pròxims mesos es continuarà oferint una programació diversa, innovadora i de qualitat potenciant els nous formats, donant suport als artistes i creadors emergents i fomentant la creació de públic i el treball en xarxa.

D’entre les novetats de la nova temporada destaca el flamant cicle Clàssica Oberta, el qual s’iniciarà el 9 de març amb el Concert d’Aranjuez, que pretén reinventar els concerts de música clàssica mitjançant un format de cafè concert. Espectacles, concerts, presentacions i recitals poètics nodreixen una agenda polifònica oberta a tothom.e

stats