Terres de Lleida 21/04/2021

La diada de Sant Jordi contra el covid-19

3 min
La diada de Sant Jordi contra el covid-19

La diada de Sant Jordi a Lleida canvia aquest any d’escenari i se celebrarà a l’avinguda Francesc Macià. Custodiada per Sant Jordi, la nova ubicació per a les parades de llibres i roses permetrà gaudir de la jornada amb les mesures de seguretat vigents a què obliga el covid-19.

La literatura és un dels millors refugis vitals i en pandèmia han estat moltes les persones que hi han trobat escalf. A diferència de l’any passat, aquest Sant Jordi es podrà viure al carrer, i l’Ajuntament de Lleida ha treballat conjuntament amb el sector de les editorials, llibreters i floristes per donar la millor resposta possible per gaudir de la gran festa de la literatura a Catalunya en un espai públic, ampli i cèntric de la ciutat que permet el control d’aforament: l’avinguda Francesc Macià.

El preludi de Sant Jordi es viu a Lleida des del 19 d’abril amb la participació d’autors i autores que ens faran viure, amb les diferents activitats programades, la passió per escriure, per la llengua, la literatura, la història... i per mantenir viva una tradició que ens uneix a tots en un dia únic i singular en què els lleidatans i lleidatanes, de totes les edats, podran fullejar, trobar, admirar... llibres que esperen, pacientment, ser els triats.

Les accions literàries de Sant Jordi començaven el dia 20, a les 19 h, al Teatre Municipal de l’Escorxador amb la figura de Joan Margarit (1938-2021), premi Cervantes 2019, com a inspiració i referent. Amb l’espectacle Acabant el poema, l’actor Pep Planas va fer un recorregut per diferents poemes de l’autor de Sanaüja sobre l’amor, la pèrdua, la identitat o el pas del temps.

La Sala Alfred Perenya de la regidoria de Cultura va ser l’escenari de la presentació del llibre Joan Culleré (1916-1995). La llibertat per maleta (Pagès Editors) de Ferran Dalmau, una aproximació biogràfica a aquest polític lleidatà que va viure i prendre part en els esdeveniments més transcendents del segle XX.

L’acte central de la programació de Sant Jordi coordinada per l’Ajuntament serà l’acció literària “Deixa el teu missatge després de sentir el senyal”, amb la participació de Marta Alòs, Jaume Barrull, Eduard Batlle, Josep Borrell, Pep Coll, Rosa Fabregat, Teresa Ibars, Montse Gort, David Marín, Francesc Pané, Maria Pons, Marialba Revés, Carme Romia, Montse Sanjuan i Ramona Solé. Una trobada creadora única que aplega una selecció del talent de les lletres lleidatanes.

L’Escata de Drac, la publicació que coordina la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, arriba aquest Sant Jordi amb dos volums, el del 2020 i el del 2021. Formen part de l’Escata 2021 els relats dels escriptors Miquel Àngel Estradé, David Marín, Núria Miret, Pepa Roma i Ramona Solé, mentre que la publicació corresponent al 2020 conté l’obra d’Enric Boluda, Teresa Ibars, Eduardo López, Maria Pijuan i Anna Sàez. Els exemplars són gratuïts i es podran recollir entre les 9 h i les 21 h a l’avinguda Francesc Macià.

Des de l’Ajuntament de Lleida s’ha impulsat una intensa campanya de dinamització de Sant Jordi a les xarxes socials, amb activitats lúdiques i divulgatives al voltant del plaer de la lectura i la literatura.

Roses i llibres retornen al carrer en aquest Sant Jordi 2021 en què, més que mai, un cavaller ens recorda que la millor vacuna per a l’ànima és descobrir nous mons, emocionar-se amb personatges de ficció o reals, descobrir les precioses il·lustracions que completen els llibres, reconèixer un estil, gaudir d’una bona traducció... tot transitant per les pàgines dels milers de llibres que esperen delerosos a ser descoberts, aquest 23 d’abril, a Lleida.

L’Ajuntament de Lleida recorda que cal reservar entrada per als diferents actes de presentació a la web de la Paeria: https://www.paeria.cat/entrades/web/cultura/ca/index.asp.

stats