Terres de Lleida 21/04/2021

Esclat de cultura i reflexió al territori

SILVINACTION
2 min

La importància de compartir

A Into the wild, basada en la vida real de Christopher McCandless, a les acaballes de la seva vida el protagonista sentenciava: “La felicitat és només real quan és compartida”. La segona edició del Mil Maneres, el festival d’arts escèniques “amb cor rural i ànima cosmopolita”, arrencarà el 23 d’abril a Alcoletge amb aquesta essència participativa.

La iniciativa, que enguany reivindica el valor de la dansa, pretén que menuts i grans incrementin les seves emocions positives de múltiples formes. Així, la programació inclou 10 espectacles diversos per a totes les edats que es representaran en tres espais del municipi fins al 25 d’abril. Mulïer de La Cia. Maduixa, Gran Reserva de Rhum & Cia. i La faula de l’esquirol de la premiada companyia lleidatana La Baldufa són algunes de les propostes artístiques que conviden a compartir l’art i la cultura amb el públic i, de retruc, a reforçar els seus vincles.

Despullant els masclismes del s. XXI

Les motxilles que es carreguen a les espatlles de les dones s’omplen dia a dia amb pesades lloses de locucions com: “Se’t passarà l’arròs” o “On vas vestida així?” Aquestes i altres etiquetes impregnades de prejudicis, pressió social i sexisme són algunes de les que recull, en rètols lluminosos, Feminista havies de ser, l’exposició a cura de Natza Farré oberta al Mercat del Pla fins al 16 de maig.

Amb un senzill itinerari didàctic d’instal·lacions atractives visualment i que van al gra, es despullen els masclismes del segle XXI en molts àmbits quotidians. A més, s’evidencien tant les violències masclistes explícites i visibles com les subtils i invisibles.

A banda, al voltant de la mostra s’han organitzat un seguit d’activitats paral·leles al mateix espai expositiu, com el diàleg amb les escriptores Montse Sanjuan, Glòria Martín i Aroa Méndez.

La Fira de Titelles recupera la il·lusió

Quan la vida es fa costeruda, les il·lusions ens donen l’impuls vital per tirar endavant i atrapar somnis. Després d’un 2020 especialment dur, amb la suspensió de dues edicions, l’equip humà de la Fira de Titelles recupera la il·lusió en una de nova que porta el nom de “Titelles, mans i mascareta”.

La Fira, tot un referent nacional i internacional, col·locarà Lleida a “l’epicentre cultural del teatre de titelles i d’objectes” del 30 d’abril al 2 de maig. La 32a Fira de Titelles de Lleida portarà a diversos espais oberts i tancats de la ciutat 27 espectacles infantils, familiars i per a un públic adult de qualitat. Els putxinel·lis també seran presents al Gargar de Penelles gràcies a la nova iniciativa Titelles al Territori. Hamelí de Xip Xap, Penjant d’un fil de Di Filippo Marionette o Espejismo d’El Espejo Negro són algunes de les peces que aixecaran el teló i aixoplugaran els espectadors.

stats