CULTURA
Terres de Lleida 28/03/2023

El Festival de Pasqua homenatja els músics exiliats

El programa inclou 10 produccions musicals diferents que es concreten en 15 concerts que es duran a terme en cinc espais d’actuació

ARA
2 min
Actuació de Nexus Piano a l’Auditori de Cervera durant la presentació.

CerveraEl Festival de Pasqua de Cervera, que tindrà lloc del 30 de març al 8 d’abril, es consolida un any més com el referent de la música clàssica catalana en tots els seus vessants, des de la promoció de la música de les noves generacions fins a la recuperació d’obres de creadors del passat immediat i llunyà.

La programació de la tretzena edició del festival girarà al voltant de la vida i obra de Pau Casals, que va morir el 1973 a Puerto Rico després de 34 anys d’exili, i també inclourà peces de dotze compositors catalans més que des del segle XVIII van haver d’exiliar-se per motius polítics o emigrar fora del país per poder treballar en bones condicions. En concret, en cada concert programat s’hi trobarà com a mínim alguna peça dels compositors exiliats Ramon Carnicer, Francesc Andreví, Jaume Pahissa, Pau Casals, Montserrat Campmany, Baltasar Samper i Robert Gerhard, i dels emigrats Manuel i Josep Pla, Domènec Tarradellas, Lluís Benejam, Narcís Bonet i Moisès Bertran.

El director del Festival de Pasqua, Jordi Armengol, explica que l’exili i la migració d’aquests compositors ha fet que en molts casos els seus llegats hagin quedat “dispersos” i que no hagin tingut un “retorn suficient” al seu país de naixement. “I, per tant, és difícil, si no els coneixem, valorar-los suficientment”, assegura. Armengol també destaca que el programa s’ha confeccionat conjuntament amb els intèrprets amb l’objectiu de mantenir els fils conductors de l’edició i alhora aconseguir un programa “atractiu i variat”.

Concerts per a tots els públics

El Festival arrencarà el 30 de març amb la funció escolar A tentipotenti, mentre que l’1 d’abril l’Orquestra Julià Carbonell interpretarà el concert Música i exili, amb obres de Carnicer, Pahissa, Casals i Oltra. El festival clourà el 8 d’abril amb el concert L’esplendor del barroc català de l’Orquestra Barroca Catalana, que interpretarà obres de Manuel i Josep Pla, Terradellas, Valls i Duran.

En total, el programa inclou 10 produccions musicals diferents que es concreten en 15 concerts que es duran a terme en cinc espais d’actuació: el paranimf, l’Auditori, l’església de Sant Joan, Cal Coromina i el Teatre de la Passió.

stats