SILVINACTION
Terres de Lleida 27/10/2021

Quan es fa fosc, Ponent vibra i balla

Jazz, música negra, eclecticisme sonor i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
2 min

Nits de novembre de sons jazzístics

Per a moltes persones, els sons jazzístics són sinònim de llibertat i d’espontaneïtat, i dibuixen un viatge sonor a les emocions. Un trajecte que des de fa 27 anys amara les nits de novembre lleidatanes de ritmes lliures i improvisats gràcies al Jazz Tardor. El XXVIII Festival de Jazz de Lleida recobra “el seu format històric i intens” del 6 de novembre a l’1 de desembre a l’Auditori Enric Granados, al Cafè del Teatre i enguany també a l’Auditori de Cervera.

Un cartell divers amb rostres internacionals i nacionals consagrats, acompanyats de nous talents emergents de proximitat desitja “portar a Ponent totes les tendències actives actuals de la millor música del món”. La primera parada d’aquest recorregut travessarà diversos paratges de sons del món amb The Cuban Jazz Syndicate el 6 de novembre. L’endemà serà el torn dels Hunterntones, que comptaran amb Shayna Steel “com a convidada de luxe”. El 26 de novembre el concert de Dave Weckl & Tom Kennedy Project serà l’etapa reina i un dels plats més forts de la cita.

Deu anys de bones vibracions

Hi ha nits màgiques que no s’obliden. Des del 2012 la capital del Segrià ha alenat, novembre rere novembre, en sessions nocturnes inesborrables i pletòriques de bones vibracions i de l’energia visceral de la música d’arrel negra. Sota el lema “Arrels, lluita, cultura”, arriba la 10a edició del Ponent Roots, un dels millors festivals en aquestes dates, amb “format adaptat però amb molt d’amor i l’esperit de sempre”.

Tot i la fi de les restriccions en la música en viu, l’organització, que per segon any consecutiu compta amb la col·laboració de la Casa de La Música de Lleida, s’ha estimat més prioritzar “la qualitat i la seguretat amb actuacions de mitjà format i de proximitat”. De l’11 al 14 de novembre diversos espais a Lleida i Tàrrega acolliran quatre concerts de màxim nivell i una punxada de DJ. El reggae i el rocksteady de la banda menorquina Rudymentari, el hip-hop de Juli Giuliani, la sensibilitat i explosió rítmica de Clara Gispert o la fusió de jazz i sons jamaicans de Memi Sillah són algunes de les propostes que seduiran els amants de les músiques negres.

Un cicle amb esperit jove

Un dels esculls que el col·lectiu de joves artistes han de superar és el de trencar barreres per tal de poder pujar dalt dels escenaris i obrir-se pas a la cultura emergent. El cicle de concerts Vesprades Musicals als Ateneus, que va emprendre el vol a les acaballes de setembre, mira d’impulsar les incipients propostes artístiques del territori oferint “espais de qualitat on poder mostrar les seves creacions”.

La iniciativa, que es durà a terme a diversos ateneus de les terres de Lleida fins al 24 de novembre, pretén, a més, “rejovenir el teixit associatiu de les entitats culturals”. La Casa Cultural de Tremp aixoplugarà el directe íntim i personal del cantautor Joan Blau el 29 d’octubre. El duet acústic format pel músic lleidatà Joan Lozano i el pianista Xavier Monge entrarà a escena el 13 de novembre al Teatre Ateneu del Casal de Golmés. La fusió d’estils de Dwayna Laia es podrà gaudir per partida doble a Vilaller el 30 d’octubre i al Cercle de Belles Arts de Lleida el 24 de novembre, actuació que clourà un cicle de km 0 i esperit jove.

stats