CULTURA
Terres de Lleida 31/08/2022

L’Aquelarre celebra la tornada a la normalitat

La festa aprofita la mitologia nòrdica per escenificar el naixement d’un nou món

ANNA BERGA
3 min
Moment de l’escorreguda del Mascle Cabró a l’Aquelarre.

CerveraEl Ragnarök, la batalla de la fi del món en la mitologia nòrdica, ha estat la inspiració de l’espectacle central del 44è Aquelarre de Cervera. Així doncs, la lluita entre les forces del caos i de l’ordre que destrueix el món i mata la majoria dels déus per donar lloc al naixement d’un nou món ha escenificat la tornada a la normalitat de la festa del foc, la música i les bruixes després de l’anul·lació de l’edició del 2020 i de la versió en format reduït que es va fer l’any passat.

El director artístic de l’espectacle, Albert Parra, de la companyia cerverina Alea Teatre, explica que la temàtica escollida té un “paral·lelisme” amb el context de pandèmia que el món ha viscut els últims anys. “Tot pot anar malament, però després hi ha un nou ressorgiment i s’ha de tirar endavant”, assenyala.

Aquest particular Ragnarök va tenir lloc a Cal Racó a través d’un espectacle multidisciplinari amb música en directe, foc i actuacions aèries, en el qual les diferents entitats cerverines que participen en la festa van il·lustrar els nou mons de la mitologia nòrdica. La batalla entre els diversos mons va provocar finalment l’esperada aparició del Mascle Cabró, el gran protagonista de la nit. L’espectacle implica la col·laboració d’unes 400 persones.

360 kg de pólvora

L’encesa de la Universitat de Cervera va donar pas als tres actes que formen l’espectacle central: la cercavila fins a Cal Racó i el Ball de la Polla; la invocació i aparició del Mascle Cabró i el Ball de Diables, i l’Escorreguda del Mascle Cabró i el Foqueral, el moment més esperat de la nit de dissabte. Tots els actes van anar acompanyats del foc del Ball de Diables de Cervera Carranquers.

La festa es va completar amb l’apartat musical, que enguany ha comptat amb els concerts en diversos escenaris de PD KAT, La Troupe, Tito Pontet, Cat Folkin, The Pink Goats, Duo Versió Original, PD Prawer, Dj Joe Lee i Dj Ivanet. A més, a l’escenari del Fossar es va situar l’espai Kymera Reggae, amb actuacions musicals i altres activitats.

Malgrat que el pressupost de l’Aquelarre és d’uns 182.000 euros, semblant al del 2019, enguany s’ha cremat menys material pirotècnic a causa de l’augment de preus. En total, durant els tres dies s’han cremat uns 360 quilos de pólvora. D’altra banda, la regidora d’Aquelarre de la Paeria de Cervera, Mireia Brandon, va indicar que “la ciutat ha encarat l’Aquelarre d’aquest any amb molta il·lusió” i va destacar l’elevada assistència a la cita. “Fins i tot ha vingut més gent de la que és habitual”, va remarcar.

Cap de setmana d’activitats

Com és tradició, la festa del foc, la música i les bruixes se celebra l’últim cap de setmana d’agost. La 44a edició va arrencar divendres amb la plantada i la cercavila de foc del Bestiari, i dissabte es van celebrar els actes principals de la festa amb l’Aquelarret a la tarda i l’espectacle central a la nit. Finalment, la festa es va tancar diumenge amb dues conferències, l’espectacle Babies a càrrec de Fadunito i una sessió de meditació col·lectiva.

A més, l’Aquelarre de Cervera ha recuperat la Fira del Gran Boc, una de les fires esotèriques més importants del sud d’Europa. Situada als patis de la universitat, la 23a edició de la fira ha comptat amb 85 estands d’artesania, esoterisme, teràpies i alimentació. Així mateix, el programa de la fira, dirigit pel cerverí Òscar Celeiro, també ha inclòs 23 activitats entre conferències, tallers i concerts.

stats