SOCIETAT
Terres de Lleida 31/01/2023

Un lleidatà reinventa els ‘sex shops’

La bona acollida li ha permès obrir dues botigues més, a Reus i Girona, i enguany n’obrirà dues més a Barcelona

ARA
2 min
Fa dos anys obria l’establiment Dàlia en ple Eix Comercial de Lleida.

LleidaMarc Santamaria, un lleidatà de 29 anys, té un objectiu: trencar els tabús al voltant de la salut íntima i sexual femenina i oferir eines pedagògiques per a una bona educació sexual des de la infància. Amb aquesta premissa va obrir fa dos anys l’establiment Dàlia en ple Eix Comercial de Lleida, fugint de la “foscor” i la cultura del sex shop i centrant-se en acompanyar amb naturalitat i assessorament integral la dona en totes les etapes de la vida.

La bona acollida li ha permès obrir dues botigues més, a Reus i Girona, i enguany n’obrirà dues més a Barcelona. A Dàlia també s’hi poden trobar llibres d’educació sexual per a infants des dels 4 anys i l’única copa menstrual que es pot buidar sense treure, ideada amb enginyers de la UPC després d’adonar-se que els banys públics no estan preparats per a la higiene menstrual de les persones que tenen flux moderat o abundant.

Abordar la sexualitat femenina

Santamaria va fer com a treball de final de màster a la UB La salut íntima de la dona i, després d’escoltar 400 dones, es va adonar que era necessari un espai que acompanyés la dona en totes les etapes de la seva vida, “des de la infància fins a la maduresa, que inclogués assessorament sobre menstruació, sòl pelvià, postpart, lactància, menopausa, educació sexual i sexualitat des d’una visió basada en la subtilesa i la naturalitat”.

Santamaria, però, volia anar més enllà i que qualsevol dona pogués trobar el que necessita al seu establiment. Llibres sobre educació sexual es poden trobar a les llibreries i alguna calceta o copa per a la menstruació es pot trobar a les farmàcies, però a Dàlia, a més, assessoren “com escollir una copa segons el teu cos”. “Amb la menopausa passa el mateix, hi ha molts productes al mercat però no s’acompanya emocionalment la dona perquè encara algunes etapes íntimes continuen sent tabú”, lamenta Santamaria.

Pel que fa als contes, a Dàlia disposen de diverses opcions per a cada edat amb l’objectiu de donar a les famílies diverses alternatives per decidir com gestionar aquest aprenentatge. Finalment, també fan xerrades i tallers en instituts, escoles i associacions de dones en el mateix sentit.

stats