ECONOMIA
Terres de Lleida 23/05/2018

“Ser pagès és lo millor”

Les explotacions agràries i ramaderes tornen a obrir les portes al públic en el marc del Benvinguts a Pagès

Gerard Martínez
5 min
“Ser pagès
 és lo millor”

Almacelles“Ser pagès és lo millor”, cantaven The Companys, un grup musical nascut entre Maials, Almatret, Arbeca i Lleida que es va popularitzar després de compondre la banda sonora de la sèrie de TV3 Lo Cartanyà. I atès que lo Cartanyà era un peculiar home del temps, a molts no els importaria poder-li consultar la previsió per al cap del setmana del 9 i 10 de juny. I és que la pluja de l’any passat va deslluir la segona edició d’una iniciativa, Benvinguts a Pagès, que ara torna perquè puguem sentir-nos com un pagès almenys durant unes hores.

Així doncs, amb la tercera edició de Benvinguts a Pagès, el món rural lleidatà i, en general, el català viuran de nou un cap de setmana de portes obertes a les principals explotacions agràries del territori, així com de propostes originals en restaurants, allotjaments i activitats que faran les delícies de milers de visitants àvids de descobrir la pagesia, el producte autòcton i la gastronomia de proximitat arreu de Catalunya.

A la demarcació de Lleida les inscripcions per part de cases de pagès i d’establiments, de la mateixa manera que les activitats, han augmentat un 17% respecte a l’any passat. En total, les comarques lleidatanes posaran a l’abast del públic un total de 231 propostes diferents entre explotacions agrícoles que obriran les portes als visitants, allotjaments que llançaran ofertes especials, restaurants que oferiran el menú Benvinguts a Pagès i activitats complementàries. Arreu de Catalunya les propostes arriben fins a prop de les 900.

Tastos de vedella i una cervesa

L’èxit de la iniciativa a les comarques de Ponent rau en una qüestió de xifres. De fet, només a la comarca del Segrià hi haurà nou explotacions obertes al públic, sis restaurants amb menús per a l’ocasió, dos allotjaments amb ofertes especials i quatre propostes complementàries relacionades amb l’activitat econòmica principal del territori. I si centrem la nostra atenció en un radi d’acció encara més petit, per exemple Almacelles, els números continuen saltant a la vista: quatre explotacions, un restaurant i una activitat complementària. Així, si visitem el gastrobar de la localitat podrem degustar un menú a base dels productes que comercialitzen les quatre explotacions d’Almacelles adherides al Benvingut a Pagès: formatge i carn de vedella, cireres de postres i una cervesa ecològica per remullar la gola.

“El primer any van passar per la granja unes 200 persones. El segon, una mica menys, perquè va ploure els dos dies”, ens explica el Joan Capdevila, un dels quatre propietaris de Carn Sargaire, tots germans, que es mostra d’allò més satisfet amb la iniciativa: “És una bona idea per donar a conèixer què fem i, sobretot, com ho fem. A més, fomenta la venda de productes de proximitat, la qual cosa resulta d’allò més beneficiosa per a nosaltres”. En aquest mateix sentit s’expressava també el propietari de Cal Quitèria en referir-se a la idoneïtat de la iniciativa: “És una oportunitat única per redescobrir el lloc on es crea tot el que mengem i bevem”. En el seu cas, els formatges artesans, que sorgeixen del procés d’engreix de les cabres mitjançant una alimentació natural. Cal destacar que un dels elements comuns en la totalitat de les empreses que formen part d’aquesta iniciativa és que els productes estan elaborats amb els processos tradicionals de tota la vida, mètodes oposats als mecanismes industrials que manipulen la producció agroalimentària.

L’última visita del dia anirà a càrrec de la Quinònia Pujol, propietària juntament amb la seva parella de Cal Vilot, l’enèsima empresa familiar adherida al Benvinguts a Pagès: “Produïm l’única cervesa artesana ecològica del territori, amb ingredients propis i tancant el cercle de producció, des del cultiu de l’ordi cerveser i el malteig fins a l’elaboració del nostre llúpol i la reproducció dels nostres llevats”. Una activitat apta també per als més menuts, ja que la Quinònia, com la resta d’empreses que participen en aquesta particular doble jornada de portes obertes, adapta les visites guiades a totes les edats. “Potser portaré uns cavalls que tinc perquè els nens s’entretinguin durant el tast de cerveses”, ens diu pensant en veu alta.

Visitar una de les úniques cases museus habitades de Catalunya, observar voltors i isards, assistir a un taller de sabó artesà, acompanyar les egües des de l’explotació fins a les pastures en un recorregut de cinc hores per la muntanya, descobrir com es fabrica la sidra o visitar plantacions d’arbres fruiters són altres de les activitats que es podran dur a terme a la demarcació de Lleida en el marc del Benvinguts a Pagès d’enguany.

Així doncs, la gran festa del món rural de Catalunya, que ja s’ha fet un lloc a l’agenda de famílies i foodies, esdevé un magnífic aparador per als productes del territori i de temporada perquè els visitants -fins a 30.000 en les dues edicions anteriors- tenen l’oportunitat d’adquirir-los directament als productors i pagesos i, com dèiem, també de tastar-los als restaurants que aquell cap de setmana ofereixen menús elaborats amb productes de proximitat de cada comarca. D’altra banda, Benvinguts a Pagès també pretén ajudar a desestacionalitzar i redistribuir el flux turístic de temporada, a més de descobrir i donar valor al món de la pagesia, tenint en compte que la gran majoria dels sectors de l’alimentació hi tenen presència: granges de vedells, porcs i gallines, productors de làctics, cellers, apicultura, pescadors, horta, fruita, cultiu de plantes aromàtiques, molins d’oli...

Rutes turístiques

La tercera edició de Benvinguts a Pagès ha incorporat cinc noves rutes turístiques a la demarcació de Lleida “per facilitar una experiència més intensa al públic que el cap de setmana del 9 i 10 de juny surti a trepitjar el territori”, segons han indicat els organitzadors de la iniciativa. En concret, s’han proposat rutes turístiques pel Pallars Jussà Nord - Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, les Garrigues - Segrià Sec i les Garrigues, amb plans per dur a terme durant tot de cap de setmana o bé en una única jornada.

Les rutes proposen itineraris entre comarques veïnes per facilitar els desplaçaments dels visitants. Així, la ruta Pallars Jussà Nord - Alta Ribagorça es presenta com una oportunitat per conèixer les valls dels Pirineus, els ramats i el patrimoni romànic de l’entorn amb excursions a cavall, i per visitar una explotació de plantes aromàtiques, una granja familiar i una petita formatgeria de Taüll, entre altres al·licients. La proposta centrada únicament en el Pallars Jussà és de tres dies i es dirigeix al públic foodie, amant del senderisme, la natura i la fotografia. Hi descobriran productes singulars com el safrà, les herbes remeieres, les cireres, l’oli d’oliva i les confitures. La tercera proposta als Pirineus se centra en el Pallars Sobirà amb un recorregut de muntanyes, estanys, pobles amb encant i pastors en què es divulgaran projectes de recuperació de races autòctones com la del corder xisqueta o la cabra pirenaica i els oficis de pastor o de formatger artesà.

Al pla de Lleida s’ha preparat la ruta Garrigues - Segrià Sec, en què es promocionen els paisatges de secà, la cultura de l’oli, el patrimoni de la pedra seca i les visites panoràmiques. Els visitants es podran acostar al cultiu històric de les oliveres arbequines, a la ramaderia i, fins i tot, a les alzines tofoneres. Finalment, l’última proposta és a les Garrigues, amb una ruta per la part nord i nord-est de la comarca adreçada als amants dels olis d’oliva i dels vins de qualitat.

Els organitzadors de la iniciativa han destacat que les cinc rutes definides a la demarcació de Lleida -set a Catalunya- amplien una oferta lúdica, turística i gastronòmica que ajuda, d’una banda, a donar valor a la pagesia i els petits productors i, de l’altra, a mostrar com i on es produeixen els aliments que ens arriben cada dia a taula, saber com treballen els pagesos, descobrir quins són els productes de temporada i per què és millor menjar-ne quan toca, visitar hortes, vinyes, ramats... Vaja, que si “ser pagès és lo millor”, ser-ho tan sols un cap de setmana tampoc no està gens malament. “Sempre que lo temps acompanyi, hostiqueta!”, com exclamaria lo Cartanyà.

stats