SILVINACTION
Terres de Lleida 31/08/2022

Quan tornar de les vacances d’estiu costa menys

Art urbà, música, teatre de carrer i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

Silvina Sànchez
2 min

El poder del ‘reggae’

Winnie Mandela va afirmar en un discurs l’any 1992 que “el poder de la música reggae dona ales, inspira i uneix”. L’atracció per la música jamaicana als territoris de parla catalana ha estimulat l’aparició de nombroses formacions i festivals que connecten amb un públic amant d’aquest gènere musical. La Terrasseta Reggae de Bellpuig és una cita obligada per als adeptes de les sonoritats jamaicanes a la demarcació de Lleida des del 2009.

El festival, que enguany arriba a la 13a edició, ha programat “10 hores de música en directe amb entrada gratuïta”. El martiniquès Yaniss Odua juntament amb l’Artikal Band, la fusió de ritmes jamaicans i afroamericans dels bisbalencs The Gramophone Allstars Big Band i el roots reggae i rocksteady del menorquí Rudymentari seran els encarregats d’enlluernar l’escenari principal. Dr. Dubwiser “sonoritzarà l’espai Sound System i farà un live dub ” en viu acompanyat dels selectors locals Light Fire Sound.

Art urbà paritari

Al llibreJo, grafitera, l’autor visibilitza el treball creatiu d’una cinquantena d’artistes urbanes, reivindica la seva figura i s’endinsa en el seu esforç per adaptar-se “a un món tradicionalment masculí”. Les organitzacions dels festivals d’art urbà no sempre vetllen per una presència equilibrada de dones i homes en les seves programacions. La 6a edició del Torrefarrera Street Art Festival, que es durà a terme de l’1 al 8 de setembre, introdueix per primera vegada la paritat de gènere en la seva selecció artística. Així, les obres de les artistes Aral, Alessia, Marina Vallo i Alisa Host compartiran protagonisme amb les intervencions artístiques de Tara, Panga i CO, B:K i Daniel Thomàs “amb temàtiques com el respecte pels animals i la natura, la cultura popular o les emocions”.

El TSAF, que inclourà altres activitats paral·leles, pretén promoure “l’art urbà com a mitjà d’integració social” i afavorir la dinamització de la localitat.

Amb la boca oberta

La incertesa pot generar emocions desagradables. Tanmateix, hi ha esdeveniments fortuïts que semblen haver caigut del cel i que donen sal a la vida. L’eix temàtic de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega 2022 gira entorn de l’inesperat “per experimentar sobre allò que s’esdevé en el moment més impensat, que trenca la rutina o que sorprèn” posant en relleu l’espai públic viu i l’expressió artística espontània.

La 41a edició de FiraTàrrega, que tindrà lloc del 8 a l’11 de setembre, recobra la seva essència més pura amb una programació lliure i sense restriccions que inundarà els carrers i les places de la ciutat d’arts de carrer, d’espectacles itinerants i enguany també de “sorpreses inesperades”. Una seixantena de propostes artístiques locals, nacionals i internacionals per a tota mena de públic de teatre, circ, dansa o música, entre d’altres, insuflaran vitalitat escènica, talent i creativitat a la capital de l’Urgell.

stats