Turisme d'interior

Els 8 itineraris per descobrir Catalunya a través del seu patrimoni artesà

El Consorci de Comerç, Artesania i Moda impulsa les Rutes Artesanes de Catalunya, vuit recorreguts que relliguen 18 museus i centres d'interpretació vinculats a l'artesania, 35 tallers artesanals, 8 punts d'interès artesanal i 23 zones d'oficis singulars d'arreu de la geografia catalana.

M.A.
5 min
El Poble espanyol (Barcelona)

De l'art de fer vestits de paper a la perícia per modelar tot tipus de terrisses; de l'ofici de lutier al de ferrer o culleraire; dels secrets per crear sabons i cosmètica natural a la perícia per treballar el vidre o l'alabastre. Amb el pas dels segles, Catalunya ha anat forjant una gran riquesa patrimonial vinculada amb l'artesania. Des d'aquest estiu, i amb la voluntat d'apropar totes aquestes aportacions culturals a la ciutadania, el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) ha posat en marxa les Rutes Artesanes de Catalunya. Es tracta d'una proposta que ofereix la possibilitat de descobrir el paisatge humà, el patrimoni històric, els paratges naturals i l'univers gastronòmic del país, tot a través de l'artesania. Concretament, el projecte ha dissenyat 8 rutes que permeten descobrir els actius i els recursos artesans que hi ha distribuïts arreu del territori: des de l'Alt Pirineu i Aran, la Catalunya Central, Barcelona ciutat i les comarques barcelonines, fins a Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l'Ebre.

"Volem reivindicar la riquesa del patrimoni artesà del nostre país, promocionar-lo i connectar-lo a l'oferta turística de Catalunya", va avançar Roger Torrent, conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, el dia 7 de juliol, durant l'acte de presentació d'aquestes rutes. Aquell dia es va activar la guia de les rutes en format digital, es va iniciar una campanya de difusió i es van repartir distintius identificatius de les Rutes Artesanes a totes les iniciatives que s'hi van adherir: en total, 18 museus i centres d'interpretació vinculats a l'artesania, 35 tallers artesanals, 8 punts d'interès artesanal i 23 zones d'oficis singulars. "Aquestes rutes ens ofereixen l’oportunitat d’apropar-nos al món artesà català i redescobrir els municipis que l’acullen, una iniciativa en favor del sector, que beneficia el territori, que ajuda el turisme, la restauració i el comerç, i que ofereix una proposta d’oci saludable que no es poden perdre", va concretar el conseller.

Unes rutes que arrelen

Avui, quatre mesos després, les rutes comencen a arrelar al territori. "A passat poc temps d'ençà que les vam posar en marxa, però ja hem detectat un interès creixent del sector artesà per formar-ne part", explica a l'ARA Agnès Russiñol, directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. De fet, es tracta de rutes vives, que aniran incorporant les noves iniciatives que s'hi vulguin sumar. "Ara ens trobem en la primera fase del projecte, en què el fomentem en el marc del turisme de proximitat, però després volem potenciar les rutes a escala estatal i internacional", avança.

Amb aquest full de ruta, l'organisme vol que les Rutes Artesanes es converteixin en una guia que beneficiï el territori, que desestacionalitzi el turisme i que promogui un model turístic sostenible. "Volem que esdevinguin una bona eina de suport per promoure el turisme intern, per avançar cap a un model turístic més desconcentrat en el temps i l’espai –concreta Russiñol–. Així, de retruc, també dinamitzarem el teixit socioeconòmic del territori", afegeix. Per promocionar les rutes, ja s'han activat campanyes publicitàries a les xarxes socials; s'han distribuït fullets informatius a les principals oficines turístiques del país i s'han integrat els 8 recorreguts en dos programes turístics de l'Agència Catalana de Turisme: el Grand Tour de Catalunya i el Catalunya Experience. "També hem produït vuit documentals audiovisuals que farem públics ben aviat i que oferiran un tastet de cada ruta", explica la directora.

Una proposta de tardor

Si bé les Rutes Artesanes van néixer durant la temporada d'estiu, la tardor també és un molt bon moment per recórrer-les. "Són ideals per fer durant aquests mesos de tardor, però es poden resseguir en qualsevol moment de l'any", assegura Russiñol. Es tracta de rutes dissenyades especialment per a persones interessades en el turisme cultural i de proximitat, però també en el turisme sostenible i vivencial. Cadascuna es pot fer de manera sencera o per etapes i en família, en parella o de manera individual. "A més d'activitats com visites guiades, conferències o exposicions que ofereixen els museus adherits a la ruta, el visitant podrà apuntar-se a tallers per veure en primera persona demostracions d'un munt d'oficis i, fins i tot, podrà crear una peça artesanal amb les seves pròpies mans", explica la directora.

En total, els itineraris passen per 21 comarques i 39 municipis catalans. Cadascun compta amb un apartat a la web www.rutesartesanes.cat, on es pot consultar el recorregut i trobar informació de les iniciatives que proposa visitar. Alhora, Artesania Catalunya ha dissenyat un distintiu identificatiu de les Rutes, que inclou un codi QR que enllaça amb la web del projecte i que es pot trobar als espais i punts artesanals que formen part de la ruta.

A través d'aquestes rutes, el Consorci de Comerç, Artesania i Moda també impulsa dues eines de promoció que fa temps que treballa. Així, a banda d'incloure museus i tallers, els recorreguts també enllacen amb Punts d'Interès Artesanal i Zones d'Oficis Singulars. En primer lloc, els Punts d'Interès Artesanals són municipis o àrees d'una mateixa població on es concentren, almenys, cinc tallers artesans de llarg recorregut o reconeixement històric. Avui, a Catalunya, n'hi ha vuit, tres dels quals són a Barcelona: al districte de Gràcia, al de Ciutat Vella i al Poble Espanyol de Montjuïc. Fora de la capital catalana, són Punts d'Interès Artesanal: Terrassa (Vallès Occidental), Olot (Garrotxa), Alpens (Osona), la Galera (Montsià) i el carrer Riera de Vic (Osona). Es tracta d'indrets que han tramitat la sol·licitud per formar-ne part.

Pel que fa a les Zones d'Oficis Singulars, incloses a les rutes, n'hi ha 23, escampades arreu de Catalunya. Es tracta d'un projecte que reconeix la identitat dels oficis que són propis de cada zona i que es dediquen a fer productes únics i molt vinculats amb la població o la demarcació on es fabriquen. En el treball de la terrissa hi destaca Breda (Selva) i Miravet (Ribera d'Ebre); de la ceràmica, la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà), Esparreguera (Baix Llobregat), Quart (Gironès) i Verdú (Urgell); de la fusta, Sant Hilari Sacalm (Selva) i la Sénia (Montsià); de la sal, Cardona (Bages); del sabó, Montgai (Noguera)...

Objectiu: enfortir l'artesania

Les Rutes Artesanes de Catalunya són una iniciativa emmarcada dins el Pla d’Acció del Comerç, l’Artesania i la Moda 2022-2025 del CCAM, que aquest 2022 té previst destinar un milió d’euros a impulsar diferents actuacions per incrementar el prestigi i la visibilitat de l’artesania a Catalunya; acompanyar les empreses artesanes, captar el talent, millorar-ne la competitivitat i projectar internacionalment l’artesania del país.

Les Rutes Artesanes de Catalunya, etapa per etapa

  1. Catalunya Central. Descobreix el paper de Capellades, el cuir d'Igualada i Vic, la fusta de Torelló, el ferro forjat d'Alpens i la sal de Cardona.
  2. Comarques de Barcelona. Recorre els estampats de Premià, les puntes d’Arenys, els teixits de Terrassa, la ceràmica d'Esparreguera, les rajoles d'Esplugues i els càntirs d'Argentona.
  3. Barcelona ciutat. S'endinsa en joies, sedes, fotografies, violins, exposicions, modernisme i jardins de diversos districtes.
  4. Alt Pirineu i Aran. Enllaça Llaràs, Llavorsí, Araós, Alins i Esterri d’Àneu per conèixer la llana d'ovella i el cultiu d'herbes aromàtiques.
  5. Comarques de Lleida. Relliga Lleida, Mollerussa, Verdú i Montgai per veure-hi joies, ceràmica, vidre, vestits de paper i sabons.
  6. Terres de l'Ebre. L'etapa mostra la terrissa, la pauma, la pesca i les barraques visitant Miravet, Benifallet, la Galera o la Sénia, entre altres.
  7. Comarques de Tarragona. Trepitja viles medievals seguint el rastre de l’esmalt, l’alabastre, la punta o el vidre.
  8. Comarques de Girona. Ressegueix la imatgeria festiva d’Olot, les culleres de Tortellà, la torneria de Sant Hilari Sacalm, la ceràmica de la Bisbal i la terrissa de Quart i Breda.
stats