Aniversari de l'1-O a Girona: tall a les vies de l'AVE i bandera espanyola despenjada

Unes 400 persones han tallat la circulació de trens d'alta velocitat durant més de dues hores

Maria Garcia
2 min
Membres del CDR Nord-Oriental ocupant les vies de l'AVE a Girona

GironaDues accions destacades del CDR Nord-oriental a Girona per celebrar el primer aniversari de l'1-O: a primera hora del matí, unes 400 persones han tallat les vies de l'AVE durant dues hores i després han despenjat la bandera espanyola de la seu de la Generalitat a la ciutat. El col·lectiu emplaça els manifestants a participar a la concentració que hi ha convocada a la plaça 1 d'Octubre a les dotze del migdia.

La mobilització ha començat a tres quarts de set del matí quan unes 400 persones han baixat a les vies de l'AVE a Girona i han aturat la circulació de trens entre Figueres i Barcelona durant més de dues hores.

El personal de seguretat de l'estació gironina i els Mossos d'Esquadra han intentat impedir el pas dels manifestants, però han trencat una porta i han aconseguit accedir. Cap a les nou del matí, i per voluntat pròpia, els participants han desallotjat les vies de l'AVE i s'han dirigit a la seu de la Generalitat a Girona.

El personal de seguretat de la seu del govern i els Mossos d'Esquadra també han intentat impedir que els manifestants entressin a l'edifci. Però després d'alguns enfrontaments, un grup ha aconseguit accedir, ha despenjat la bandera espanyola que onejava a la façana i l'ha substituït per una bandera estelada.

Durant tot el matí els manifestants han cridat consignes com "1-O, ni oblit ni perdó", "Buch, dimissió", "El poble mana, el govern obeeix" o "República ja".

A través de les xarxes socials, el CDR Nord-oriental emplaça els manifestants a participar a dues mobilitzacions més previstes per avui. Primer, a les dotze, a la concentració a la plaça 1 d'Octubre de Girona, i, després, a les set de la tarda, a la protesta davant la Subdelegació del govern espanyol a Girona.

Segona ocupació de l'AVE en un any

El CDR havia convocat la protesta a les sis del matí en diferents punts de les comarques gironines. Els escamots, provinents de diverses poblacions, s'han ajuntat i han entrat per la força a l'estació de l'AVE, al crit de "Jo també vaig ocupar les vies" i "1-O, ni oblit ni perdó".

Els passatgers que esperaven el tren a primera hora del matí, quan han vist la mobilització, han optat per marxar i buscar un mitjà de transport alternatiu. Per la seva banda, Renfe ha informat que el servei de l'alta velocitat entre Figueres i Barcelona ha quedat interromput durant més de dues hores per "invasió de vies", i ha emplaçat els usuaris a utilitzar els trens regionals per facilitar la mobilitat.

Malgrat que el CDR ha fet una crida a través de les xarxes socials per animar els ciutadans a participar en l'ocupació de les vies de l'AVE, els Mossos han impedit que més persones accedissin a l'estació gironina i cap a les nou els manifestants han decidit marxar.

Aquesta és la segona vegada en l'últim any que els CDR aturen la circulació de trens d'alta velocitat, després que el 8-N ocupessin les vies durant més de dotze hores i arribessin a reunir més de 10.000 persones durant la protesta. Un veí de Salt, Emmanuel Donoroso, està imputat per desordres públics per haver participat en aquesta mobilització.

stats