Microsites  /  Un any de l'1-O 02/10/2018

El conseller d'Interior demana comparèixer al Parlament per explicar el paper dels Mossos en les últimes manifestacions

El director general de Policia atribueix els disturbis a "grups violents" apareguts ara per primer cop des que van començar les manifestacions del Procés

Sílvia Barroso
2 min
Pluja de llaunes contra els agents dels Mossos que protegeixen la prefectura de la policia espanyola a Barcelona

BarcelonaEl conseller d'Interior, Miquel Buch, ha demanat formalment comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre el dispositiu dels Mossos d'Esquadra d'ahir al Parlament, durant la manifestació per reivindicar "el compliment del mandat de l'1-O", i dissabte al centre de Barcelona, durant la protesta d'una associació de policies espanyols a la mateixa hora que una d'antifeixista. Les dues convocatòries van acabar amb aldarulls i càrregues policials i una allau de crítiques: per a alguns sectors el dispositiu era insuficient i per a d'altres es va reprimir la llibertat dels manifestants. Per això Buch, aquesta tarda, després d'una roda de premsa del seu director general de Policia, Andreu Martínez, que no ha tancat la crisi, ha anunciat per Twitter que ell mateix donarà explicacions davant els diputats.

L'intent del director de Policia de calmar els ànims

Martínez havia intentat al matí, en una roda de premsa multitudinària i tensa a la comissaria de les Corts, enviar el missatge que els disturbis de la Ciutadella havien sigut causats per "grups violents reduïts" amb "voluntat d'enfrontar-se a la policia". Segons ell, es tracta de grups que no s'havien detectat mai fins ara en les manifestacions vinculades al Procés i que han aparegut de sobte des del cap de setmana.

El director polític dels Mossos ha negat que ahir al vespre hi hagués falta d'efectius ni improvisació, com li retreuen els sindicats del cos, i ha afirmat que el dispositiu muntat ahir "triplicava" les unitats d'ordre públic que es destinen a un partit de Champions i que estava perfectament planificat "amb criteris únicament tècnics i no polítics, com sempre que es fa un operatiu policial".

Segons Martínez, l'actuació va ser correcta, tot i que s'està "analitzant internament" i es farà "tanta autocrítica" com calgui, però encara no és el moment d'exposar aquestes conclusions públicament.

El director de Policia ha comparegut sol, només acompanyat de l'inspector portaveu dels Mossos, Albert Oliva, sense el cap del cos, el comissari Miquel Esquius, ni cap altre membre uniformat de la prefectura dels Mossos. Tot i així, ha negat que hi hagi malestar entre els comandaments i s'ha negat a valorar les paraules de suport als CDR del president de la Generalitat, Quim Torra. "No em correspon fer aquestes valoracions. El que vull destacar és que els mateixos CDR van anunciar que consideraven finalitzada la protesta, i que va ser després que hi va haver els principals aldarulls", ha dit. I ha subratllat que ell també forma part de la prefectura i la representa, tot i que en la resposta a una altra pregunta ha assenyalat que cap comissari l'acompanyava perquè estaven "treballant" en "una reunió d'anàlisi operativa", una trobada en la qual ell no hi era perquè les decisions tècniques no les prenen els polítics, segons ha repetit amb insistència.

stats