L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Felipe i Guerra es fan del PP'

20 visualitzacions

This browser does not support the video element.

Aquesta nit, a Nova York, Pedro Sánchez ha insinuat que l’amnistia és possible i que està disposat a negociar-la. En resposta a la pregunta de quina és la seva posició respecte a una llei d'amnistia, Sánchez ha contestat: "Seré coherent amb la política de normalització i estabilització de la situació política a Catalunya, i estic dient molt"

I en una frase que ha sonat a argumentari, ha dit: "Una crisi política no hauria hagut de derivar mai en una acció judicial i de judicialització com la que vam veure de tota aquesta crisi".

A veure, Junts diu que l’amnistia, amb ells, no està pactada, i que desconeixen si ja hi ha alguna cosa pactada amb Esquerra. En tot cas no trigarem gaires dies a saber si hi haurà amnistia, perquè la investidura de Feijóo (que fracassarà, com tothom sap) traslladarà la responsabilitat de formar govern a Pedro Sánchez i Junts vol la garantia de l’amnistia abans de decidir el seu vot. 

Cargando
No hay anuncios

A veure, no és fàcil. Aquesta amnistia tindria una fotografia per a la història: la de la tornada a Catalunya de Carles Puigdemont, declarat enemic públic número 1 (i a qui Sánchez mateix volia extradir per jutjar-lo) i, en el terreny polític, Sánchez s’ha d'enfrontar al PP i a Vox (el PP es manifestarà contra l’amnistia aquest diumenge amb banderes espanyoles a Madrid, i el diumenge 8 d’octubre a Barcelona), a la immensa majoria del sistema mediàtic espanyol i, molt important, a una part del PSOE liderat pels qui van ser secretari i vicesecretari general del partit i president del govern i vicepresident del govern, Felipe González i Alfonso Guerra, respectivament.

Avui en parla David Miró, que els va anar a sentir ahir al vespre a Madrid. Van dir que “l’amnistia significa una humiliació deliberada de la generació de la Transició".

Cargando
No hay anuncios

González i Guerra demostren que sempre van ser molt més de dretes del que semblaven, fins al punt que ara ja s’han passat ideològicament al PP. Felipe i Guerra personifiquen una tendència molt estesa a Espanya: un país que ha estat tan carca, governat per una dictadura, ha acceptat amb naturalitat el divorci, l’avortament, el matrimoni homosexual o l'eutanàsia. Però en matèria de llengües i identitats, no poden acceptar res, i en matèria de Catalunya els surt el supremacista que porten a dins. I en el cas de Guerra, fregant el delicte d’odi. Ahir va dir que “els nens a Catalunya no poden ni parlar en castellà al pati”. Aquest és el nivell d’odi.

En aquestes condicions, a Sánchez no li serà fàcil aprovar una llei d’amnistia. I hi ha qui creu, com Salvador Cardús que Sánchez va tenir clar la nit de les eleccions que n’hi tornaria a haver, i que el que ara està fent és administrar “amb extrema intel·ligència i dissimulació” els mesos que queden fins al 31 de desembre, que és quan acabarà la presidència espanyola del Consell de la UE. 

Cargando
No hay anuncios

Jo els puc dir que els contactes continuen i que no hi ha res fet ni definitivament perdut.

Bon dia.