Sánchez obre la porta a l'amnistia: "La crisi política no hauria hagut de derivar mai en una acció judicial"

El president espanyol evita dir que Carles Puigdemont s'hauria de presentar als tribunals si torna a Espanya

4 min
El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en l'Assemblea General de l'ONU a Nova York

Madrid / BarcelonaPedro Sánchez havia evitat fins ara posicionar-se sobre l'amnistia, i el relat del PSOE era que fins que no passés la investidura d'Alberto Núñez Feijóo –amb tota probabilitat fallida–, no començaria a parlar de les negociacions per a una investidura del líder socialista. Queda menys d'una setmana perquè el president del PP se sotmeti a aquest debat i Sánchez ha començat a aplanar el terreny per fer un pas més cap a la desjudicialització del conflicte català. Des de Nova York, on ha participat a l'Assemblea General de l'ONU, i en resposta a una pregunta directa sobre quina és la seva posició respecte a una llei d'amnistia, el president espanyol en funcions ha contestat: "Seré coherent amb la política de normalització i estabilització de la situació política a Catalunya, i estic dient molt". Ho ha acabat d'afinar quan ha remarcat que el conflicte català és un conflicte polític que no s'hauria hagut de judicialitzar: "Una crisi política no hauria hagut de derivar mai en una acció judicial i de judicialització com el que vam veure de tota aquesta crisi". Sánchez, de fet, ha evitat dir el que fins ara havia repetit ell i tots els membres socialistes del govern: que si Carles Puigdemont tornava a Espanya s'havia de presentar davant dels tribunals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ja a l'inici del curs polític, el president espanyol en funcions va defensar que era el "moment de la política" i de continuar sent "coherents" amb el camí que va iniciar la legislatura passada, quan va recordar que havien adoptat "mesures valentes, arriscades i a vegades incompreses", en referència als indults i també a la derogació del delicte de sedició. El secretari general del PSOE hi ha insistit aquest dimecres quan ha recordat que les "mesures arriscades" que va prendre han servit per portar Catalunya a una "situació d'estabilització". "L'objectiu del meu govern per als pròxims quatre anys és el progrés i la convivència. El mètode serà el diàleg amb els agents socials i amb els actors territorials. I el marc és la Constitució", ha afegit.

Un cop més, Sánchez ha comparat la situació política de Catalunya de l'any 2017 i la que hi ha actualment, i ha acusat la dreta de fer un relat "apocalíptic" de les mesures de desjudicialització que ha pres: "Fa cinc anys que només es llancen profecies apocalíptiques que no es compleixen, com ara que Espanya es trenca. Res d'això es compleix". De fet, ha subratllat que la via unilateral a hores només s'està discutint en el si de l'independentisme, però ha remarcat que cada vegada té menys suports a Catalunya. "Un 90% de la societat diu que vol diàleg, retrobament i concòrdia [...]. Si volem apel·lar a la majoria per passar pàgina, hem de mirar a aquest 90%", ha defensat.

El gir amb Puigdemont

Conscient que Junts té la clau de la investidura, Sánchez també ha fet un gir en la posició que fins ara exterioritzava sobre si Puigdemont havia de comparèixer davant la justícia si tornava a Espanya. El president espanyol havia dit sense embuts que sí, que l'expresident de la Generalitat havia de retre comptes davant dels tribunals, i, de fet, el govern espanyol havia desacreditat diverses vegades les paraules de Puigdemont sobre possibles intents de diàleg de dirigents socialistes amb ell. Aquest dimecres, quan els periodistes li han preguntat sobre aquesta qüestió, Sánchez ha evitat repetir la mateixa resposta i s'ha limitat a dir que "respectava la feina de la justícia". Ara bé, el seu discurs ha virat quan ha lamentat que un conflicte "polític" com el català hagués acabat als tribunals. "El que hem fet aquests anys davant l'absoluta incomprensió dels que havien governat és retornar a la política el que mai hauria hagut de sortir de la política", ha afegit. La setmana passada, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ja va evitar dir que Puigdemont havia de ser jutjat.

Junqueras dona per fet l'acord

Les paraules de Sánchez han arribat just unes hores després que ERC donés per feta la llei d'amnistia per boca del líder de la formació, Oriol Junqueras. Ho ha fet en una compareixença (la segona en dos dies) just quan es complien sis anys del 20-S del 2017, i ha aprofitat per marcar perfil en unes negociacions en què Junts està acaparant tot el protagonisme. El màxim dirigent dels republicans ha defensat que el pacte amb els socialistes a la mesa del Congrés ja inclou l’amnistia quan parla d'acabar amb la repressió "per totes les vies legals necessàries". De fet, Junqueras ha volgut escenificar que ja hi ha entesa posant sobre la taula altres condicions com debatre l’autodeterminació a la taula de diàleg, el traspàs de Rodalies o acabar amb l’espoli fiscal. "Donem per descomptat el compromís per l'amnistia, i ara podem continuar treballant pel dret a decidir i votar lliurement sobre el futur del nostre país", ha afirmat. 

Tot i que Sánchez ja comenci a fer pedagogia per un possible pacte per elaborar una llei d'amnistia, des del govern espanyol han desmentit Junqueras a l'hora de donar per tancat l'acord. Ha estat el ministre de Cultura, Miquel Iceta, que ha tirat aigua al vi i ha negat que PSOE i ERC pactessin l'amnistia en la constitució de la mesa del Congrés. "L'acord diu el que diu, i no diu el que no diu", ha dit, tot i admetre que s’està parlant de "posar fi a la judicialització d'un conflicte que té arrels polítiques". Des de Sumar, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, també ha negat que s'hagi arribat a un acord en resposta a Junqueras.

Sánchez reivindica el "S'ha acabat" del cas Rubiales davant l'assemblea general de l'ONU

El president espanyol, Pedro Sánchez, també ha reivindicat el "S'ha acabat" que ha fet fortuna arran del cas Rubiales durant la seva intervenció davant l'assemblea general de l'ONU, en la qual ha cridat a combatre "l'onada extremista i reaccionària" al món.

El cap del govern estatal ha destacat la importància de preservar la democràcia, els drets, la igualtat i la justícia social davant l'ús de la "por, mentida i manipulació", que han provocat -ha dit- una "profunda crisi de desafecció i desconfiança cap a les institucions".

"Espanya ha dit que s'ha acabat i s'ha acabat amb totes les conseqüències", ha reblat, reivindicant l'exemple de la reacció davant del petó de Luis Rubiales a Jennifer Hermoso.

stats