L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Sánchez, Aragonès i Puigdemont contra l'opa hostil'

Un anunci sobre seguretat, no sobre Educació o Sanitat. Illa sap que la seguretat és un sentiment que se sent a l'estómac i que mou vots. Illa diu que no pensa governar amb Junts, cosa que suggereix aires de tripartit

El dia ha començat amb la notícia que el BBVA vol comprar el Banc Sabadell, encara que no ho vulgui, a través d’una oferta pública d’accions, una opa “hostil”. L’adjectiu ens estalvia comentaris.

El Sabadell va dir que no a la primera oferta i avui el BBVA li ha dit que no n'hi haurà una segona. Ara seran els accionistes del Sabadell els que hauran de decidir si donen per bona l'oferta, que hauria de ser acceptada pel 50,01 per cent de les accions per consumar-se. El govern espanyol ja s’ha pronunciat i ha dit que una compra així lesiona el sistema financer espanyol i el Govern de la Generalitat ja estava en contra de la possibilitat d’una absorció amistosa. Fins i tot Puigdemont ha piulat aquest matí:

“Fa temps que hi ha una estratègia per liquidar l’activitat bancària catalana, i això perjudica els usuaris i perjudica el país”.

Si desapareix el BancSabadell es perd múscul financer a Catalunya i els clients queden en menys mans, perquè tres grans bancs, Caixabank, Santander i el nou BBVA, representarien el 75% del sector bancari.

Que pugui desaparèixer un històric banc català (per bé amb la seu social a Alacant des del 2017) la setmana de les eleccions és tot un poema.

Mentrestant, anem als penúltims anuncis electorals. Els d’Illa. Parlon de consellera d'Interior, Trapero de director general de la Policia. Un anunci sobre seguretat, no sobre Educació o Sanitat. Illa sap que la seguretat és un sentiment que se sent a l'estómac i que mou vots. Esquerra no vol Trapero en un lloc de responsabilitat (com ja s’ha vist en aquest mandat), o sigui que aquest seria un escull que haurien de superar PSC i Esquerra en cas de pacte de govern. Mentrestant, Illa ha rebut el suport de Santi Vila (cap sorpresa) i Miquel Sámper (sorpresa, perquè era conseller de Junts). I Illa diu que no pensa governar amb Junts, cosa que suggereix aires de tripartit. I l'anunci de Junts és Puigdemont dient que estan en condicions de guanyar i que demana un últim esforç.

Els pactes l’endemà de les eleccions no seran fàcils, però no tenen més remei que travessar les fronteres que ara diuen que són línies roges infranquejables. Ja ho vam veure a les eleccions espanyoles de l’any passat.

Bon dia.

stats