L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Al vídeo de la discoteca Waka hi sortim com a societat'

Avui podríem parlar del PSC, que ha demanat al Govern ampliar l’aeroport del Prat si vol que doni suport als pressupostos de la Generalitat, o del Tribunal Constitucional, que ha dictaminat que pot limitar o que, de fet, ha de limitar el poder legislatiu (cosa que ja havíem notat a Catalunya), però em sembla mot més interessant que parlem d’un fet que interpel·la als polítics, per bé que va a les pàgines de Societat.  

Suposo que estan al cas de la notícia: la família d’una menor ha presentat una denúncia davant els Mossos per agressió sexual. Els fets van passar a la discoteca Waka de Sant Quirze del Vallès. La noia, que té 16 anys, diu que va demanar un refresc a la barra, es va quedar en blanc i no recorda res més. El que passa és que li va fer una fel·lació a un noi de 19 anys, enmig de la pista de la discoteca. I això es pot afirmar categòricament perquè aquesta escena sexual va ser gravada i difosa a través de les xarxes socials.

O sigui que tenim una presumpta agressió masclista, perquè encara que, aparentment, no hi ha violència física, si ella no era conscient del que estava fent no havia donat el seu consentiment (no n’hi ha prou amb dir que no es vol un acte sexual, s’ha de dir explícitament que sí) ni havia pogut expressar quin era el seu desig. I a més a més, es tracta d’una menor.

Ara bé, hi ha més coses que esgarrifen. Per més que les edats en què es tenen relacions sexuals han anat baixant i els límits socials d’aquestes relacions s’han anat rebaixant, ¿a cap dels presents, començant pels propietaris de la discoteca, els va semblar absolutament impropi un acte sexual enmig de la pista de ball? Ningú no va fer-los parar immediatament. Doncs no, no només això. Pel que sembla, hi havia gent que els estava aplaudint. I això ens porta a preguntar-nos: en què pensava el que ho estava gravant? Sens dubte no pensava que estava cometent un delicte, perquè si hi ha una persona menor involucrada estem parlant de pornografia infantil, que es castiga amb penes de fins a cinc anys de presó. En què pensava qui ho va penjar a les xarxes i els que ho van consumir voraçment, conductes que també estan castigades? Suposo que una cosa té a veure amb l’altra: si a ningú li sembla malament una fel·lació enmig d’una pista, per què hauria d’estar malament penjar-ho a les xarxes? Que el fet de sortir en un vídeo d’aquestes característiques provoca una estigmatització de la noia.

Podem preguntar-nos si el noi també anava begut o drogat per anar amb els calçotets abaixats enmig de la gent, o si és que li semblava que estava fent una heroïcitat. 

En tot cas, estem davant d’un fracàs de l’educació sexual i afectiva, de la desaparició de la intimitat com a condició per practicar sexe, és a dir, tot malament: una menor, un acte sexual públic, un probable ús d’alcohol o drogues, difusió de les imatges, en un local en què es paga entrada per accedir-hi.

Estem parlant d’un cas concret, però la iniciació sexual dels joves en condicions sòrdides, en una discoteca, enmig de la banalització dels presents i amb el consum de les imatges dels que no hi eren però com si hi fossin, són elements que apareixen en altres casos, que deuen tenir molt de quotidià en la vida dels joves i que, per tant, ens defineixen com a societat i ens suspenen a tots.

Bon dia.

stats