L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Només els ha faltat dir-li «sudaca»'

Només els ha faltat dir-li “sudaca”. Bé, en realitat, l'hi estan dient, però en altres termes. Parlar d’“humiliació insuportable” és patètic. ¿No els sembla bastant més humiliant que avui faci cinc anys que els jutges del CGPJ tenen el mandat caducat?

El PSOE i Junts s’han reunit aquest cap de setmana a Suïssa en presència d'un verificador internacional. Ni més ni menys. Ni més, perquè no és l’Estat el que representa la part espanyola sinó un partit, el PSOE. El del govern, però un partit polític, no pas una institució de l’Estat. I ni menys, perquè una reunió d’aquesta mena no s’havia donat mai. Un socialista espanyol assegut a l’estranger amb un independentista català en presència d’una mena de notari neutral.

Què en sortirà d’aquestes negociacions? És incert dir-ho, i l’experiència convida a l’escepticisme. I més aviat convida a pensar que de reunions n’hi haurà mentre convingui a les dues parts, a Sánchez per aguantar quatre anys i a Junts per mantenir el protagonisme fins a les catalanes. Però en un món abocat a la guerra i en una Espanya caïnita, cal donar a aquesta negociació el reconeixement que el PSOE i Junts han decidit córrer els seus riscos.

Riscos, sobretot per al PSOE: el PP ha mossegat l’amnistia i no la deixa anar. 

Tot i que cada vegada va menys gent a les manifestacions, el PP està fent un truc mot gastat: amagar la seva impotència perquè no ha pogut governar darrere la paraula amnistia, que ho tapa tot. I com que cada vegada que surten al carrer han de dir-ne una de més grossa que a la manifestació anterior, ahir, el subjecte de les seves ires no va ser Puigdemont, sinó el verificador de les converses, que és d’El Salvador. Feijóo: “Que Sánchez posi un ciutadà d'El Salvador a decidir el futur d’Espanya és una humiliació. Ara és un expert en guerrilles llatinoamericanes el que ens dirà com ha de tractar Espanya una de les seves comunitats autònomes?”.

La prepotència de metròpoli amb què parlen del verificador és patètica. Només els ha faltat dir-li “sudaca”. Bé, en realitat, l'hi estan dient, però en altres termes. Parlar d’“humiliació insuportable” és patètic. ¿No els sembla bastant més humiliant que avui faci cinc anys que els jutges del CGPJ tenen el mandat caducat? ¿Que es vegi de tres hores lluny que el PP està intentant retenir el poder que té dins la justícia gràcies a la majoria conservadora dels jutges perquè els casos de corrupció que l'afecten no tinguin conseqüències tan greus? Si no, per què no pacta amb el PSOE la renovació? O és que necessiten un verificador, també? I la construcció de “com Espanya tracta una comunitat autònoma” torna a ser la figura del pare que fa amb els fills el que li dona la gana. Patètic Feijóo, havent de fer d’Ayuso. Així comença la setmana del 45è aniversari de la Constitució.

Bon dia.

stats