Vídeos 25/02/2022

Arriben les primeres balenes a la costa del Garraf

Gerard Mira

S'acosta la primavera i, amb ella, les balenes tornen a acostar-se a Catalunya. Des de l'Associació Cetàcea han informat que s'han pogut veure les primeres balenes de l'any a la costa del Garraf. Des de l'any 2013, l'associació fa el seguiment amb un estudi de diverses espècies a la costa catalana central especialitzant-se en la costa del Garraf. Ahir, dijous 24 de febrer, l'equip de recerca, en el marc del Projecte Foto-Identificació: Balenes i Dofins al Litoral Català, va poder enregistrar el primer albirament del segon animal més gran del planeta a les costes catalanes d'aquest 2022. La balena s'ha deixat veure davant la costa pròxima a Cunit.

La primavera és l'època de l'any en què es poden veure més exemplars de cetaci nedant tranquil·lament per les costes catalanes. La raó principal de l'aproximació de rorqual comú (Balaenoptera physalus) és la pujada de la temperatura de l'aigua. I amb la situació climàtica actual aquesta època arriba cada cop més d'hora. És per aquest motiu que l'Associació Cetàcea considera que cal mantenir un control de les aigües i la situació d'aquests mamífers a la costa de Catalunya. "Els albiraments d'aquests individus any rere any posen de manifest la importància d'aquestes aigües per als cetacis i confirmen un cop més la necessitat de continuar duent a terme projectes amb els quals puguem tenir un millor coneixement de l’ecologia i la distribució de les poblacions d’aquests animals a les aigües del Garraf", han afirmat.

Balena davant d'un vaixell de mercaderies a les costes del Garraf.

Ara bé, no tot són flors i violes per a elles. Tal com ha pogut captar el fotògraf Gonzalo Jara Giral en l'anterior fotografia, les balenes han de conviure amb el trànsit marítim de grans embarcacions, i això es converteix en una gran amenaça. L'Associació Cetàcea ha aprofitat la situació per remarcar la importància de respectar la vida d'aquests animals, i ha fet un recordatori a tots els mariners del que determina la normativa vigent. "Aquestes imatges ens serveixen per recordar i fer menció, de nou, de la normativa que regula la navegació amb aquests animals, el reial decret 1727/2007, que obliga les embarcacions a respectar la trajectòria dels cetacis i els prohibeix terminantment perseguir-los, creuar-se en el seu camí o acostar-se a menys de 60 metres de distància", han explicat.

Rorqual comú a les costes catalanes.
stats