INDÚSTRIA QUÍMICA
Crònica 12/12/2011

BASF aposta per créixer a Tarragona

Dani Revenga
3 min
PUNT QUÍMIC DE REFERÈNCIA
 La planta de BASF a Tarragona és el nucli més important de la multinacional al sud d'Europa.

TARRAGONALes instal·lacions que BASF té al polígon químic de Tarragona tenen molts números per sortir enfortides amb els plans d'expansió de la multinacional. La producció que es fa a Catalunya és estratègica per abastir la creixent demanda dels països emergents, que són al punt de mira de la multinacional. L'estratègia mundial que BASF va presentar el 29 de novembre a la seu central de Ludwigshafen, Alemanya, implica bolcar-se en els emergents i llançar-se de ple a donar resposta als problemes que plantejarà el creixement de la població mundial en l'horitzó del 2020. Unes línies estratègiques que obren moltes possibilitats als productes que es fabriquen al centre de Tarragona, el més important de BASF al sud d'Europa.

Les línies de creixement de la multinacional prometen beneficis en dues de les línies de producció de la planta catalana: la de fitosanitaris i la de catalitzador de propilè, que tenen una gran demanda als mercats emergents. Els primers són fungicides fonamentals per a l'agricultura i, per tant, amb demanda assegurada fruit de les previsions de creixement de la població mundial, sobretot en aquests països en expansió com ara el Brasil o altres llocs de Sud-amèrica. En el cas del catalizador de polipropilè, es tracta d'un element necessari per fabricar aquest compost químic. El producte és un veritable termòmetre de desenvolupament, ja que el polipropilè és un plàstic que s'utilitza, per exemple, en l'automoció, per fer vehicles més lleugers i sostenibles, o a les canonades d'aigua potable, entre altres sectors. La demanda, en aquest cas, creixerà de manera important tant a l'Àfrica com a l'Àsia i Llatinoamèrica en els pròxims anys, segons els càlculs de BASF.

Primera inversió, al febrer

A Tarragona, ja s'ha planificat una ampliació de la capacitat de producció de la planta existent. Amb un pressupost de 5 milions d'euros, les obres començaran al febrer i duraran fins a finals d'any. L'increment d'activitat beneficiarà també les empreses de serveis industrials que hi ha a la zona i que, últimament, tenen pocs encàrrecs.

Les bones vibracions al voltant dels plans de futur de la multinacional les ha alimentat recentment el mateix vicepresident i conseller delegat de BASF a Espanya, Erwin Rauhe. En una visita recent a la planta precisament per explicar els eixos d'aquesta nova estratègia, va considerar que a Tarragona "se li obren portes per obtenir noves inversions". Un repte que, segons ell, no està exempt de dificultats, ja que les noves oportunitats obligaran a guanyar eficiència, ser ràpids i treballar conjuntament amb les autoritats. Rauhe va defensar la via de la internacionalització per a la planta catalana, però va animar alhora a generar idees perquè l'estratègia global "serveixi per potenciar el centre de producció de Tarragona".

El director del centre de producció de Tarragona, Joan Maria Garcia Girona, també és optimista: "Tots els aspectes de la nova estratègia global reforcen les plantes de BASF al món perquè plantegen un creixement molt ambiciós en vendes que exigeix un creixement proporcional de la producció", sosté.

Pel que fa als productes que surten de Tarragona, Garcia assegura que són susceptibles d'anar a parar als mercats emergents, "ja sigui directament o per efecte dòmino, ja que alguns productes que fabriquem poden servir per al procés productiu d'altres béns que també demanen aquestes economies".

Clam pel corredor mediterrani

Un dels elements que el centre de Tarragona considera claus per estimular la seva activitat és la millora de les connexions ferroviàries amb Europa. Entre els projectes més esperats hi ha el corredor mediterrani, a llarg termini, i el tercer rail d'ample europeu, que podria estar operatiu l'any 2015 si prosperen les gestions amb Foment que impulsen el departament de Territori i Sostenibilitat i el port de Tarragona.

Segons el director de BASF Tarragona, la connexió ferroviària amb Europa "obriria moltes portes, perquè podríem treballar amb volums molt més grans i plantejar-nos fabricar altres productes que fins ara no entraven en les nostres previsions perquè la distribució ens sortia molt cara".

El centre tarragoní de la multinacional química és el més important de la companyia al sud d'Europa i també la instal·lació més gran que té el grup a Catalunya. Hi treballen unes 700 persones. A banda d'aquest centre, BASF també té plantes a l'Hospitalet de Llobregat, Rubí, Palau-solità i Plegamans i, amb la recent adquisició de Cognis Iberia, també ha assumit els centres de Castellbisbal i de la Zona Franca, a Barcelona.

stats