Societat 29/07/2016

L’administració pública ha de reforçar el seu paper per contrarestar el sector immobiliari

L’Ajuntament de Barcelona treballa per ampliar el parc d’habitatge públic amb mesures com els programes de captació de pisos buits

A. Romaní
2 min
L’administració pública ha de reforçar el seu paper per contrastar el sector immobiliari

BarcelonaBarcelona es troba immersa en una situació d’emergència habitacional, que s’agreuja a causa que els preus de lloguer d’habitatge a la ciutat no paren de créixer. En total, Barcelona té quasi 11.000 habitatges de lloguer assequible, una xifra que representa menys del 2% del parc d’habitatge total de la ciutat, i que a hores d’ara sembla insuficient davant el nombre de persones que tenen greus problemes per pagar el lloguer de les seves llars.

“S’ha de reforçar el sector perquè hi hagi més habitatge assequible -reivindica el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner-. És quelcom totalment necessari per poder superar la situació d’emergència situacional que vivim a Barcelona”. Montaner parla de la responsabilitat que té l’administració pública: “L’administració pública ha de reforçar el seu paper per contrastar el sector immobiliari, que ja comença a disparar els preus del mercat privat”.

Per això, des de fa uns mesos, l’Ajuntament treballa per ampliar el parc d’habitatge públic amb mesures com els programes de captació de pisos buits. L’objectiu és augmentar l’oferta d’habitatges de lloguer protegit, que darrerament ha quedat estancada.

Pel regidor Montaner cal insistir en la idea que un habitatge buit no és quelcom normal ni bo per a la societat: “Vam començar insistint als grans tenidors d’habitatges com bancs i fons immobiliaris, que són els que tenen més pisos buits a la ciutat, però ara hem de començar també a parlar amb els propietaris particulars: encoratjar-los que cedeixin els seus pisos pel lloguer públic si els tenen desocupats”.

En aquest sentit, la setmana passada el ple de l’Ajuntament va aprovar provisionalment l’aplicació d’una taxa que sanciona els propietaris que tinguin pisos buits des de fa més de 2 anys. Es tracta d’un mecanisme de pressió als propietaris per tal que no tinguin els pisos desocupats.

Aquesta taxa, que serà de 633 euros per habitatge desocupat, s’emmarca, segons el Govern municipal, en la Llei de l’Habitatge de Catalunya, que descriu com “una anomalia” el fet que un habitatge estigui desocupat durant un període superior a 2 anys sense causa justificada. El que es recapti amb la taxa haurà de servir per cobrir els costos d’inspecció i d’obertura dels expedients sancionadors dels qui no compleixin aquesta normativa.

D’altra banda, en paral·lel a la cessió de pisos buits per grans tenidors i particulars, l’Ajuntament ha començat a treballar per construir nous habitatges de lloguer protegit, tot i que és un procés lent que a curt termini no pot donar una resposta a la situació d’emergència habitacional. L’objectiu és que en els propers anys es construeixin uns 2.000 pisos de lloguer protegit.

stats