Societat 25/11/2014

Recuperant la memòria del Somorrostro

Una placa que emula una vista aèria del Somorrostro ret homenatge als habitants de l'antic barri

Ara
2 min

BarcelonaUna placa que emula una vista aèria del Somorrostro presideix des d'aquest dimarts l'entrada del que havia estat el barri de barraques més populós de la Barcelona de les dècades dels quaranta, cinquanta i seixanta.

L'any 1954 hi havia censades al Somorrostro 2.406 barraques i es calcula que hi van arribar a viure entre 10.000 i 15.000 persones. El barri s'estenia més d'un quilòmetre entre l'Hospital del Mar (llavors l'hospital d'infecciosos de Barcelona) i l'antic dipòsit del gas, a la platja de Bogatell, en el que avui es coneix com la platja del Somorrostro però que havia estat un formiguer de barraques entre antigues fàbriques, les vies del tren i el mar, a la mercè dels temporals i les deixalles que arribaven a la platja.

L'alcalde Xavier Trias ha presidit el descobriment d'aquesta placa en homenatge als habitants de l'antic barri i ha destacat que "fem un acte de justícia i de recuperació de la memòria històrica per no oblidar la gent que ha viscut aquí, al Somorrostro, i també a Montjuïc, a la Perona, al Carmel, al Camp de la Bota i a d'altres llocs de la ciutat en condicions molt dures". "Amb el seu esforç, perseverança i esperit de superació han ajudat a construir Barcelona", ha afegit.

En l'acte també ha intervingut una antiga veïna del barri, Júlia Aceituno, que en la dècada dels cinquanta hi va viure amb els seus sis germans i la seva mare. "Veig la platja tant maca i recordo a les persones que vam viure aquí –ha expressat amb emoció -. Érem milers de famílies humils i treballadores que vam venir a Barcelona amb molta il·lusió i al final ho hem aconseguit, hem aconseguit sortir-nos-en i tirar endavant".

La memòria històrica del barraquisme a Barcelona

La del Somorrostro és la primera de les tretze plaques que es col·locaran en els pròxims mesos en espais de la ciutat que van acollir durant dècades barris de barraques, alguns dels quals no van ser eradicats coincidint amb els Jocs Olímpics. Tres plaques grans, com la del Somorrostro, s'ubicaran a Montjuïc (on hi havia els barris de la Can Valero i Tres Pins), al barri de la Perona i al Turó de la Rovira.

Però el projecte de recuperació de la memòria va més enllà. Molt aviat, el Museu d'Història de Barcelona obrirà un nou espai precisament al Turó de la Rovira, dedicat a la divulgació del barraquisme a Barcelona.

A finals dels anys cinquanta, es calcula que unes 100.000 persones, el 7% de la població de Barcelona vivia en barris de barraques.

stats