Societat 05/09/2015

Els clubs de lectura, una iniciativa per posar en comú la passió per la literatura

Un curs més, el Consorci de Biblioteques de Barcelona posa a l’abast un servei de clubs de lectura amb sessions mensuals conduïdes per un expert literari

Arnau Romaní
4 min
A tot Barcelona s’organitzen un total de 75 clubs de lectura.

BarcelonaAquell llibre que et van recomanar, aquell altre que vas veure un Sant Jordi en una paradeta però no et vas atrevir a emportar-te, aquell que no saps com ha arribat a la prestatgeria de casa però no has arribat a agafar mai. De llibres en el nostre entorn en tenim un munt, però sovint no tenim la valentia d’agafar-ne un, per la temença que no ens agradi o simplement per mandra a encetar un nou llibre.

Amb l’objectiu d’incentivar la lectura i crear una comunitat de lectors que puguin recomanar-se llibres entre ells, arriba un any més el servei de clubs de lectura que organitza el Consorci de Biblioteques de Barcelona. El servei funciona entre els mesos d’octubre i maig, amb sessions mensuals d’hora i mitja aproximadament. Cada sessió està moderada per un conductor o conductora, expert en literatura.

A tot Barcelona s’organitzen un total de 75 clubs de lectura repartits per la quarantena de biblioteques públiques de la ciutat. Els clubs aglutinen, en dades abans de començar aquesta nova temporada 2015-16, més de 1.200 persones. Aquestes dades demostren la proliferació dels darrers anys dels clubs de lectura, una activitat que, si bé va començar sent només una opció per als cercles intel·lectuals de classe alta, s’ha anat estenent entre tota la població.

‘Vida privada’, de Sagarra, el llibre més comentat

Els clubs de lectura són una iniciativa pensada per a persones amb ganes de llegir que volen aprofitar per relacionar-se amb altres persones que comparteixen la mateixa passió per la lectura. D’alguna manera, els clubs de lectura tenen una funció socialitzadora, que aglutina gent de totes les edats amb l’excusa de compartir un eix comú: els llibres.

Alhora, aquests clubs són una eina de foment i aprofundiment de la lectura; ofereixen tant una guia bàsica de lectures com una visió crítica de títols i gèneres literaris molt variats. A més, els clubs de lectura serveixen també per promoure l’ús de les biblioteques i a la vegada donar a conèixer l’extens fons bibliogràfic -sovint infravalorat- de les biblioteques de la ciutat.

El catàleg de llibres sobre el qual es treballa en els clubs de lectura és immens i totalment obert als títols que els membres vulguin comentar. Actualment, en els diferents clubs de lectura de les biblioteques públiques de la ciutat es treballa amb 1.325 obres diferents, que van circulant pels diferents membres dels clubs i després es comenten en les sessions.

Els títols més tractats en els clubs de lectura, des que es van començar a comptabilitzar l’any 2009, són -per ordre-Vida privada, de Josep Maria de Sagarra, Olor de Colònia, de Sílvia Alcàntara, Fahrenheit 451, de Ray Bradbury, i Maletes perdudes, de Jordi Puntí.

Per autors, destaquen entre els més comentats autors del segle XX com Ana María Matute, Mercè Rodoreda i Stefan Zweig.

Clubs de lectura de tota mena

Tot i que són molts els clubs de lectura que aborden la literatura d’una manera àmplia i genèrica, no tots ho fan. N’hi ha alguns que estan destinats a temàtiques, estils o llengües concretes. Podem trobar, per exemple un club destinat tan sols a la novel·la històrica, un altre que lliga literatura i salut, o un altre que tracta de poesia.

Cal destacar, a més, que alguns clubs de lectura s’organitzen en espais que no són pròpiament les biblioteques, per tal d’apropar aquesta activitat a altres col·lectius. Així, doncs, des del Consorci de Biblioteques de Barcelona, amb la col·laboració dels mateixos centres, s’organitzen també sessions de club de lectura en centres penitenciaris o de reclusió de menors o en residències geriàtriques, entre altres centres.

D’altra banda, s’ha engegat una innovadora iniciativa que consisteix a crear un club de lectura internacional, que organitzen les Biblioteques de Barcelona conjuntament amb l’Alcaldia de Medellín (Colòmbia), en col·laboració amb la Casa Amèrica i la Fundació Kreanta. Aquesta iniciativa pretén posar en contacte, via videoconferència, lectors de Barcelona amb lectors de Medellín per compartir els gustos literaris dels lectors de tots dos costats de l’Atlàntic. D’aquesta manera, el club de lectura internacional repassa tant títols d’autors catalans com d’autors colombians.

Per poder format part de qualsevol dels clubs de lectura cal tan sols apuntar-s’hi a la biblioteca que es desitgi, i serà la mateixa biblioteca la que es posarà en contacte amb la persona inscrita per avisar-la de la primera trobada. La prioritat per entrar en un club de lectura la tenen, d’una banda, els residents del districte on està ubicada la biblioteca en qüestió i, de l’altra, les persones que no hagin assistit en la temporada anterior a cap club de lectura. A més, les persones que ja hagin assistit en els dos últims anys a algun club de lectura només podran apuntar-se durant l’última setmana abans d’iniciar el curs, i sempre que quedin places lliures. Tot i així, si algú no assisteix al 80% de les sessions, la seva plaça quedarà lliure i se li assignarà a una altra persona.

Tota la informació sobre com inscriure’s a un club de lectura i sobre tota l’oferta existent es pot trobar a la web bcn.cat/biblioteques.

stats