Societat 20/09/2014

El sector del mòbil agafa embranzida

Barcelona fa una forta aposta per aquesta indústria innovadora amb diferents programes de formació per a futurs professionals del sector que ha revolucionat les nostres vides

Arnau Romaní
3 min

El mòbil ha canviat la vida de la societat i s’ha convertit en una eina essencial en la rutina de molta gent. Ara és difícil veure algú que surti de casa sense el mòbil a la butxaca.

En pocs anys hem vist, sens dubte, un gran canvi tecnològic, i, com tots els canvis tecnològics, té una indústria darrere preparada per fer el gran salt i aconseguir un lloc en el mercat. El sector de la telefonia mòbil -conegut popularment amb l’anglicisme sectormobile - està fent el gran salt, i en aquest sentit, Barcelona hi juga un paper important. La ciutat ha fet una clara aposta per aquest sector: s’ha convertit en un dels centres tecnològics més importants del sud d’Europa i ha assumit la capitalitat mundial del mòbil -amb la consegüent anual fira del mòbil, el World Mobile Congress- fins, de moment, el 2018.

Més de 200 places de formació

En línia amb la potenciació d’aquesta indústria, des de Barcelona es promou la creació d’una xarxa de professionals amb prou nivell per poder treballar en el sector, gràcies a diferents projectes i programes que ofereix la plataforma Barcelona Activa. Mobilitza’t Mobile i Barcelona en moBiment són dos exemples d’aquests projectes que busquen formar diferents perfils professionals en el sectormobile. Entre aquests dos cursos s’ofereixen més de 200 places de formació especialitzada en què s’ensenyen diversos aspectes sobre el disseny, la usabilitat, la programació d’aplis i la configuració i comercialització de dispositius.

Mobilitza’t Mobile està destinat a gent jove aturada, menor de 25 anys i amb la titulació d’ESO o un equivalent. El programa ofereix una formació que ajudi les persones a poder treballar en un mercat en expansió, i al mateix temps, que suposi una reinserció en la seva etapa formativa en un àmbit d’especialització.

Barcelona en moBiment, en canvi, està pensat per a persones amb experiència laboral en el món tecnològic que volen reorientar-se i especialitzar-se cap al sectormobile per buscar noves oportunitats de negoci.

Els dos cursos es fan a l’espai de formació i divulgació tecnològica Cibernàrium de l’edifici Barcelona Growth Centre, cosa que permet la creació d’una comunitat mobile, és a dir, una posada en comú dels diferents agents que participen en el sectormobile -empreses, universitats, professionals, institucions, etc.- en una mateixa zona: el districte 22@. D’aquesta manera, s’intenta eliminar la distància que sovint hi ha entre el món formatiu i el món laboral.

Una apli sobre el ‘sectormobile’

Aquests programes estan reforçats, a més, pel llançament de l’aplicació per a mòbils BCN en moBiment, la qual vol facilitar a tots els ciutadans, però especialment als que hi tenen un interès professional, diferents dades, recursos i formació sobre el sector de la tecnologia mòbil. A més, l’aplicació conté un test en què l’usuari pot saber, depenent de les seves respostes, quina és la branca de la tecnologia mòbil que més s’adapta al seu perfil professional. L’aplicació ja està disponible per a iOS, i aviat podrà descarregar-se també en la versió Android.

MERCEDES MUÑOZ (35 ANYS)

Mercedes Muñoz és una enginyera tècnica informàtica que ha treballat uns anys com a desenvolupadora web. Ara, però, veu que el sectormobile li pot donar molta més sortida professional, i per això ha fet el curs de desenvolupament d’aplis mòbils per a Android . “Vull reorientar el meu futur cap a un sector que està en ple creixement, tant si és treballant pel meu compte en projectes d’emprenedoria com si és treballant en grans empreses del sector, moltes de les quals operen des de Barcelona”, explica.

MIGUEL PIQUERAS (24 ANYS)

Miguel Piqueras no havia tingut cap relació amb el sector de les noves tecnologies; de fet, venia del món de la mecànica. Però l’interès cap al sectormobile el va portar a començar el programa Mobilitza’t Mobile, convençut que li serviria de base formativa per poder acabar treballant com a desenvolupador d’aplis. “Crec que acabar treballant en aquest sector serà realment molt còmode, ja sigui dissenyant noves aplis com millorant-ne de ja existents, perquè com a mínim a curt termini segur que no em falta feina”, assegura.

FERNADO VAQUERO, DIRECTOR EXECUTIU DE DIVERTAP

Divertap és una de les empreses que col·laboren en el programa Mobilitza’t Mobile, ajudant personalment tots els joves que s’estan formant en el curs. El seu director executiu, Fernando Vaquero, subratlla la importància que tenen aquests cursos per a les empreses que desenvolupen aplis per a mòbils, com és el cas de la mateixa Divertap: “Les empreses necessiten professionals de programació d’aplis. És un sector que està creixent de forma espectacular en pocs anys, i amb moltíssims llocs de treball per omplir”.

stats