Televisió
Mèdia 03/02/2012

Una manifestació el 18 de febrer recordarà el primer aniversari del tancament de TV3 al País Valencià

La Diputació de Castelló aprova per unanimitat una moció per demanar al govern espanyol que garanteixi les emissions de les televisions "en la llengua pròpia" a tot el "domini lingüístic"

Acn
3 min

CastellóAcció Cultural del País Valencià (ACPV) i la plataforma Sense Senyal en contra del cessament de les emissions de TV3 al País Valencià han convocat una manifestació per al dia 18 de febrer. L'objectiu és recordar que fa un any del tancament de TV3 al sud i seguir reivindicant la reobertura de les emissions, segons ha explicat el coordinador d'ACPV, Toni Gispert, que ha indicat que "hi ha l'esperança que en un futur immediat puga tornar TV3 al País Valencià". Gisbert ha destacat especialment l'aprovació aquest dimecres d'una moció a la Diputació de Castelló que insta el govern espanyol a donar suport al projecte de llei impulsat per la ILP Televisió sense fronteres. Una manifestació per commemorar el primer aniversari del tancament de TV3 al País Valencià i "per recordar que la reivindicació encara és viva". Sota aquestes premisses, ACPV i Sense Senyal han convocat una manifestació que tindrà lloc a Castelló el proper 18 de febrer i que partirà de la plaça de la Independència.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Gisbert ha explicat que actualment són dues les vies que hi ha obertes per aconseguir que TV3 torni a emetre al País Valencià. Una és la judicial, ja que ACPV va recórrer al Tribunal Suprem contra els expedients administratius impulsats per la Generalitat de Francisco Camps: "Considerem que no tenen base legal per a l'autorització dels expedients en no tenir competències per intervenir en una freqüència televisiva que no li havia estat atorgada". D'altra banda, Gisbert ha destacat especialment la segona via, la política, tot i recalcar que "totes dues vies poden funcionar, però a ritmes diferents, ja que la judicial és molt més lenta, però pensem que podem guanyar-la".

La Diputació de Castelló, amb TV3

La via política en marxa és l'aprovació al Congrés dels Diputats de la ILP a favor de TV3, que va aconseguir recollir més de 650.000 signatures i va ser admesa a tràmit. Convertida ja en projecte de llei, Gisbert ha qualificat de "molt important" que aquest dimecres la Diputació de Castelló –amb majoria absoluta del PP– aprovés per unanimitat una moció que insta el govern espanyol a donar suport al projecte de llei per "garantir les emissions de totes les televisions realitzades totalment o parcial en la nostra llengua pròpia en el conjunt del domini lingüístic".

La moció que va aprovar la Diputació demana al consell que arribi un acord de reciprocitat amb la Generalitat de Catalunya "que permeta que TV3, els altres canals públics catalans, Canal 9 i la resta de canals públics valencians siguen rebuts en el conjunt del territori valencià i català". En aquest context, Gisbert s'ha mostrat clar: "Ara s'obre un període on demanarem a les institucions que facen pronunciaments com el de Castelló. S'obre un treball per intentar garantir que el projecte de llei comence el seu tràmit, vaja ràpid i aconsegueixi un èxit positiu".

Canvi amb l'arribada d'Alberto Fabra

Gisbert ha reconegut que "hi ha un abans i un després de la dimissió de Camps". En aquest sentit, considera que "amb l'arribada de Fabra s'ha produït un canvi progressiu que es va iniciar amb l'abstenció del PP al Parlament espanyol el 13 de desembre quan es va debatre l'entrada a tràmit del projecte de llei". D'aquesta manera, assegura que "s'ha obert una certa expectativa, que pot quedar reafirmada amb el posicionament de la Diputació de Castelló, que no és innocent". "És un pronunciament claríssim i molt oportú", ha sentenciat.

ACPV farà arribar la moció al conjunt d'ajuntaments valencians perquè "donin suport ja no a l'entrada a tràmit, sinó instin el govern espanyol a la tramitació del projecte de llei".

Suport del president de la patronal hotelera de Benidorm

Gisbert ha revelat a l'ACN que l'ACPV ha rebut el suport de Toni Mayor, president d'Hosbec, l'Associació Empresarial Hostelera de Benidorm i la Costa Blanca. "Que la patronal hotelera done suport a la legalització de TV3 i fins i tot a una manifestació és molt significatiu del suport social que el tema té al País Valencià", ha remarcat el coordinador d'ACPV, que ha recordat que Mayor ja va assistir a la manifestació del mes d'abril a València. Juntament amb representants del món de la cultura i la política, Mayor també assistirà a la mobilització del 18 de febrer.

Tot plegat porta Gisbert a concloure que "en els últims anys hi ha hagut una majoria social cada vegada més important a favor de TV3, la qual cosa significa la normalització de les relacions entre el País Valencià i Catalunya i del fet que compartim una llengua i una cultura".

stats