REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 31/10/2011

Al-Assad adverteix Occident que no ataqui Síria

El president siri, Baixar al-Assad, segueix defensant la repressió dels que demanen reformes. Encara més enllà, ahir va assegurar que una ofensiva occidental a Síria dinamitaria l'estabilitat de la regió.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Un manifestant mostra un bust que ridiculitza el president de Síria, Baixar al-Assad.

BARCELONA"Síria és un eix vital en l'Orient Mitjà. És una falla geològica i si Occident juga amb el nostre territori provocarà un terratrèmol. Voleu un altre Afganistan? Voleu desenes d'Afganistans?", amenaçava ahir el president de Síria, Baixar al-Assad. El diari The Sunday Telegraph va publicar la primera entrevista que el president concedeix a un rotatiu occidental des que van començar les protestes populars contra el seu règim fa set mesos.

"Els països occidentals augmentaran la pressió però Síria és molt diferent d'Egipte, Tunísia i el Iemen. La història és molt diferent, la política és molt diferent", va afirmar el dictador al rotatiu. Al-Assad no va citar Gaddafi, però és precisament la mort del dictador libi en mans dels rebels el que ha tornat a donar ànims als manifestants de Síria que la repressió havia aconseguit desencoratjar. Malgrat l'amenaça de les seves declaracions, el periodista que el va entrevistar descriu Al-Assad com un home relaxat que va acudir a la trobada vestit de manera informal, amb texans. El dictador va assegurar que poc després de l'inici de les protestes va iniciar les reformes reclamades pel poble. "No he actuat com els líders derrocats. Hem respost diferent a les demandes de la Primavera Àrab, les nostres reformes han disminuït els problemes i la gent dóna suport al govern".

Versions contradictòries

Mentre divendres Al-Assad defensava aquesta idea 40 persones morien en una nova jornada de protestes. Dissabte almenys 20 soldats siris van morir i 53 més van ser ferits en enfrontaments amb militars desertors a la localitat d'Homs, segons l'Observatori Siri de Drets Humans.

L'ONU xifra en gairebé 3.000 civils -entre els quals hi ha 187 nens- els morts durant les protestes contra el règim. Milers més han estat empresonats. El govern diu que 1.200 membres de les seves forces de seguretat també han mort. A l'entrevista, Al-Assad va admetre que va cometre "molts errors" a l'inici de les revoltes, però va insistir que ara el seu únic objectiu són "els terroristes".

La matança indiscriminada de civils ha provocat que la comunitat internacional hagi intensificat els últims dies les demandes al president perquè aturi de manera immediata la repressió. El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, va instar ahir el règim a respectar les demandes del poble i a alliberar "tots els presos polítics". La demanda de l'ONU és similar a la de la Lliga Àrab, que dissabte va enviar un missatge urgent a Damasc en què reclamava al president "fer el possible per ajudar el seu poble". Oficials de diversos països de la Lliga Àrab es reuniran amb els seus homòlegs siris diumenge a Qatar per debatre la possibilitat d'establir un diàleg entre el govern i representants de l'oposició.

Davant l'augment de la pressió internacional, el president va demanar ahir en una entrevista amb la principal televisió de Rússia que Moscou li continuï donant suport. Fa menys d'un mes que el president rus, Dmitri Medvédev, va demanar a Al-Assad que acceptés iniciar reformes democràtiques o que dimitís. Malgrat les seves advertències al règim, Rússia ha bloquejat en el Consell de Seguretat de l'ONU totes les propostes de sancions a Síria.

stats