Crònica 16/03/2012

Al-Assad fa una demostració de força

El president sirià, Baixar al-Assad, ha segrestat el primer aniversari de la revolta. Després d'ordenar una nova ofensiva militar, el règim va escenificar ahir a Damasc una gran manifestació popular.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Una refugiada siriana arriba amb la seva filla al camp de refugiats de Reyhanli, a la província turca d'Antioquia.

BARCELONA"Sacrificarem la nostra sang i la nostra ànima per tu, Baixar", cantava ahir una multitud desfermada al centre de Damasc. Al-Assad va orquestrar per a l'aniversari de l'aixecament contra el seu règim una demostració mil·limetrada tant de poder militar com polític. Mentre desenes de tancs i regiments del seu exèrcit encerclaven les poques grans ciutats rebels que encara no ha esclafat, centenars de milers de persones es manifestaven a la capital siriana i també a Daraa, l'espurna de la revolta fa un any contra el règim d'Al-Assad.

Durant aquestes últimes setmanes, les forces oficials han llançat una ofensiva contra els feus revoltats. Un atac contrarellotge calculat perquè Al-Assad -que ahir va sobrevolar la manifestació a Damasc amb helicòpter- pogués proclamar en una data tan assenyalada "la victòria sobre el terrorisme".

L'ONU visitarà diferents ciutats

L'homenatge al règim va anar acompanyat de l'anunci de l'ONU de començar aquest cap de setmana una visita oficial a Homs, Hama, Tartus, Latakia, Alep, Daraa i les zones rurals de Damasc, els punts més calents de les protestes. "Torno a demanar a les autoritats sirianes que no posin traves a les organitzacions humanitàries", va dir Valerie Amos, responsable a l'ONU d'Afers Humanitaris, que fa dues setmanes va visitar Homs i es va trobar una ciutat deserta i devastada per la violència.

Cada setge militar provoca una nova onada de desplaçats. L'última ofensiva del règim a Idlib repressiva ha fet créixer el nombre de refugiats que han passat a Turquia. Les autoritats d'aquest país van alertar ahir que almenys 1.000 sirians havien creuat les seves fronteres en les últimes 24 hores, una xifra que ha augment el nombre de refugiats fins als 14.000. Segons les estimacions d'Ankara, el nombre total de desplaçats podria arribar ja a 50.000, el doble de la capacitat dels camps de refugiats habilitats fins ara. Les autoritats turques ja preparen allotjament en tres poblacions més a la província d'Antioquia, a la frontera amb Síria.

Fonts de l'oposició van informar ahir que havien trobat 23 cadàvers a la ciutat d'Idlib, lligats de peus i mans i amb un tret al cap.

Crisi al Consell Nacional Sirià

Un any després de la revolta, l'oposició política a Al-Assad encara segueix fracturada. El Consell Nacional Sirià, l'òrgan que representa la revolució des de l'exili, ha patit aquesta setmana dues dimissions de pes. Són Kamal al-Labuani, un dissident respectat que va sortir de la presó l'any passat després de complir la meitat d'una condemna de 12 anys, i Haitham Maleh, un advocat defensor de molts activistes empresonats. Van distanciar-se del Consell per no haver actuat amb més contundència durant el setge a la ciutat de Homs. Tant Al-Labuani com Maleh denuncien que els Germans Musulmans volen monopolitzar tot el finançament i suport militar del Consell. L'activista i advocat, Maleh, va dir a la cadena de televisió Al-Jazira que el caos que hi ha dins el grup -integrat per 270 persones- fa molt complicat avançar i que no "s'ha arribat gaire lluny en la intenció d'armar les milícies rebels".

stats