Crònica 01/03/2012

Barroso es manté inflexible i exigeix a Espanya els comptes

Brussel·les no cedeix a les pressions de Madrid i reitera que vol veure els comptes abans de parlar de flexibilitzar el dèficit. Rajoy aprofitarà la cimera de la UE per intentar convèncer altres líders.

Laia Forès
2 min
El cap de l'executiu comunitari, José Manuel Durao Barroso, no cedeix davant d'Espanya.

BRUSSEL·LESEl debat sobre flexibilitzar l'objectiu de dèficit públic espanyol no figura en l'ordre del dia de la cimera de la Unió Europea (UE) que comença avui a Brussel·les, però Mariano Rajoy forçarà la discussió per intentar sumar aliats per tal de convèncer la Comissió Europea de la necessitat de suavitzar l'objectiu. El president de l'executiu comunitari, José Manuel Durao Barroso, no va sortir ahir del guió ni un mil·límetre i va reiterar la posició que fa dies que defensen els seus comissaris: abans de parlar de suavitzar l'objectiu de dèficit, el govern espanyol ha de presentar els pressupostos del 2012, explicar per què el dèficit de l'any passat es va disparar i avançar les retallades que pensa fer.

Barroso va refredar les expectatives que té el govern de Rajoy d'aconseguir avui o demà que Brussel·les s'avingui a revisar l'objectiu. Espanya ha de baixar del 8,5% del producte interior brut (PIB) del 2011 al 4,4% aquest any. La retallada, de més de quatre punts, implica un estalvi -sense precedents- de gairebé 45.000 milions d'euros, una xifra inassolible pel govern central. L'executiu espanyol, encara que el dèficit no sigui un tema de debat, aprofitarà la cimera per convèncer els líders europeus de la conveniència de ser flexibles amb Espanya per evitar que l'austeritat acabi ofegant l'economia. "És evident que cada estat membre té el dret de posar sobre la taula el tema que vulgui", admetien fonts comunitàries.

Berlín dóna suport a Espanya

Segons l'agència Reuters, dos dels socis amb més pes a la UE, Alemanya i França, estarien disposats a fer costat a Espanya. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, començarà a negociar amb els governs europeus a la reunió de l'Eurogrup que tindrà lloc abans de l'inici de la cimera. Tot i la importància de tenir el suport de Berlín o París, Madrid ha de convèncer primer la Comissió Europea, l'encarregada de proposar modificacions dels objectius de dèficit. I de moment el govern central ha fracassat en l'intent. Barroso ha deixat molt clar que el primer gest, amb la presentació dels pressupostos, l'ha de fer Espanya.

Impulsar el creixement

La cimera, que s'allargarà fins demà, també servirà per signar el Tractat internacional que reforçarà la disciplina fiscal a la zona euro i per donar un impuls a les mesures que han de fomentar el creixement. També es ratificarà el segon rescat de Grècia, de més de 130.000 milions d'euros. El que finalment ha quedat ajornat és el debat per ampliar el fons de rescat europeu. Divendres s'havia de celebrar una cimera de l'euro després del Consell Europeu, però finalment no ha estat convocada per les reticències que segueix tenint Alemanya per posar més diners al fons.

stats