LA PRECAMPANYA ELECTORAL
Crònica 18/09/2011

Chacón carrega contra el sobiranisme

Carme Chacón va rebre el suport del 94% del consell nacional del PSC per ser la candidata a les generals i es va estrenar amb un discurs a favor de l'Espanya plural i en contra de l'opció independentista

Pere Martí
2 min
La dona de vermell Carme Chacón sol vestir de vermell en els actes de partit, com ahir. El consell nacional la va escollir candidata amb el 94% dels vots.

Barcelona.L'encara ministra de Defensa es va estrenar amb artilleria pesant. Amb només quatre vots en contra, es va sentir prou forta per fer un discurs que va anar més enllà de les crítiques a les retallades socials o la defensa de les polítiques de benestar en temps de crisi, i va entrar directament a l'ofensiva contra el sobiranisme, una opció creixent a Catalunya segons totes les enquestes.

Sense parlar de sigles, va advertir que "trencar" amb Espanya seria "claudicar" i que la independència és "una drecera que només condueix al fracàs". Per la candidata, la resposta a l'anticatalanisme creixent a Espanya no ha de ser marxar-ne, sinó combatre'l, perquè els anticatalanistes són una minoria producte de la ignorància i de la mala fe. El que passa és que estan ben situats i fan soroll, ja sigui des de les tertúlies de determinats mitjans de comunicació o fins i tot en institucions de l'Estat com el Tribunal Constitucional. "Porten toga i te'ls trobes intentant imposar la seva ideologia amb sentències des dels més alts tribunals de l'Estat", va explicar, sense esmentar-lo directament.

Anticatalanistes magnificats

L'altre problema, va insistir Chacon, és que aquests anticatalanistes són "magnificats" des de Catalunya, "els deixen l'altaveu per poder dir que tots els espanyols són anticatalans", cosa que no és veritat segons la ministra, que no va dubtar a equiparar sobiranistes i anticatalanistes, assegurant que aquests últims "s'entenen molt bé amb els que volen trencar". Tot i que el PSC ha governat set anys la Generalitat amb ERC, no va tenir cap problema a assegurar: "Quan uns diuen que se'n vagin, els altres contesten «marxem» perquè busquen el mateix: una Espanya fora de Catalunya i una Catalunya fora d'Espanya". Per reforçar històricament els seus arguments va recuperar una frase de l'expresident Tarradellas, que poc abans de tornar a Espanya, a l'Hotel de France de Perpinyà, va sentenciar que "Catalunya té vocació d'autonomia i esperit independent, però no és separatista".

Sí que va voler posar sigles en la crítica del "doble joc" de CiU amb el PP, que s'indigna quan els populars "insulten" els catalans, però quan es tracta de buscar "poder" hi acaben pactant, i va citar els casos de Castelldefels i Badalona. I parlant del futur, va augurar que també s'oblidarien del recurs del PP contra l'Estatut o contra la immersió si guanyés les eleccions Mariano Rajoy. En cap moment de la seva intervenció va anomenar Alfredo Pérez Rubalcaba ni José Luis Rodríguez Zapatero.

El que sí que va fer va ser reivindicar les "batalles" que ha lliurat personalment a Madrid a favor de Catalunya, començant per la del nou model de finançament. "El PSC ha aconseguit que Catalunya tingui vuit vegades més capacitat financera que el 2001, quan governava CiU", va assenyalar. També va apuntar que l'Estat inverteix a Catalunya el doble que fa set anys, i finalment va citar l'Estatut, que tot i no ser "100% el que volíem", garanteix a Catalunya el millor autogovern de la seva història.

stats