LA MALALTIA DEL LÍDER BOLIVARIÀ
Crònica 02/07/2011

Chávez admet que l'han operat d'un càncer

El president veneçolà, Hugo Chávez, va explicar ahir en un missatge televisat a la nació que els metges de Cuba, on havia anat per operar-se d'un abscés pèlvic, van trobar-li un tumor cancerigen.

R. Serra / J. Benavente
3 min
Un veneçolà comprant un diari d'ahir, a Caracas, que es feia ressò de la notícia de la malaltia del president Hugo Chávez, que s'està tractant a l'Havana.

QUITO / barcelona.Sembla que els rumors que insinuaven que Hugo Chávez estava greument malalt no anaven mal encaminats. El president veneçolà, de 56 anys, va enviar ahir un missatge televisat a la nació, des de Cuba, en què explicava que l'últim mes ha estat intervingut dues vegades d'un tumor cancerigen. El comandant va rebre atenció mèdica a la capital de l'illa caribenya, on tancava una gira per la regió, i li van localitzar un abscés pèlvic, del qual el van operar. Sembla que va ser aleshores quan els metges cubans li van descobrir un càncer, que li estan tractant.

El mandatari va assegurar que va ser el mateix comandant Fidel Castro -"aquell gegant que ja ha superat tots els temps i tots els llocs", segons el mateix Chávez- qui li va comunicar la "dura notícia". El veneçolà va afegir, fins i tot, que Castro s'havia mostrat "preocupat", tan bon punt va arribar a l'illa, el 8 de juny. "Em va interrogar gairebé com un metge, i jo vaig confessar-me com un pacient i aquella mateixa nit els immensos avenços mèdics que la revolució cubana ha assolit (...) van ser posats a la nostra disposició", va dir Chávez amb la seva retòrica habitual.

Suports sud-americans

El president va aprofitar el missatges televisat per agrair totes les mostres de suport dels veneçolans, però també els missatges rebuts d'altres països sud-americans. Dimecres, per exemple, el president electe del Perú, Ollanta Humala, i el president colombià, Juan Manuel Santos, van enviar un missatge comú des de Bogotà per mostrar el suport a Chávez i desitjar-li una recuperació ràpida.

En el seu discurs televisat, el mandatari veneçolà també va tenir unes paraules especials de gratitud per l'atenció rebuda fins ara per part del poble cubà; del seu líder, Fidel Castro; de l'actual president, Raúl Castro, i de "tota la legió mèdica que s'ha posat al capdavant de la batalla".

Moltes vegades havia estat Hugo Chávez qui informava de l'estat de salut del líder de la revolució cubana, i qui encara més vegades ha visitat a Castro durant la seva convalescència i s'ha fotografiat al seu costat per demostrar la recuperació del comandant cubà. Tota l'atenció que el govern de Cuba li dispensa ara és interpretada pels analistes com una manera de tornar-se el favor, entre amics. L'altre paral·lelisme existent entre els dos comandants, a més del suport que s'han mostrat durant les malalties, és la gestió informativa -combinant hermetisme i suspens- que n'han fet.

L'últim capítol d'aquesta particular cadena de favors va tenir lloc dimarts passat. El mandatari veneçolà va aparèixer en un vídeo de poc més d'un minut amb Fidel Castro, tots dos vestits amb xandall. Primer se'ls veia drets en un jardí i amb un exemplar del dia del diari oficial del règim cubà, el Granma; després apareixien asseguts en una sala, conversant. Tot sense so directe, però amanit amb una cançó popular veneçolana de fons.

Amb la difusió d'aquestes imatges, Veneçuela volia demostrar que el mandatari "tenia bona salut", malgrat que la mateixa tarda van anunciar que quedava suspesa la reunió de la Comunitat d'Estats Llatinoamericans i del Carib (CELAC) que estava programada per a la setmana vinent a l'illa veneçolana de Margarita.

Al peu del canó, malgrat tot

Tot i la seva salut, Chávez va afirmar que no s'ha perdut ni un detall del que ha anat passant al seu país i que ha seguit tots els esdeveniments amb atenció. "Per ara i per sempre, viurem i vencerem", va dir el mandatari en el missatge a la nació, abans d'afirmar que cal seguir avançant en la revolució veneçolana. Chávez tancava així setmanes de rumors i insinuacions sobre el seu estat de salut, que el vídeo difós dimarts no van poder callar. L'oposició va arribar a denunciar que tot plegat es tractava d'una jugada electoral de cara a les eleccions veneçolanes del 2012.

Per ara, el mandatari es quedarà a Cuba i encara no se sap quan tornarà a Caracas.

stats