ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 05/11/2011

CiU ven el pacte fiscal com a eina per acabar amb "l'espoli"

La federació s'ho juga tot al pacte fiscal, que s'erigeix com a única eina per acabar amb el dèficit fiscal de Catalunya. Duran creu que seria una "vergonya" que guanyés el PSC al país quan s'enfonsa a l'Estat.

Oriol March
2 min
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va demanar el vot per a CiU "en temps difícils".

BarcelonaCiU volia fer del primer acte oficial de campanya una exhibició de múscul en defensa del pacte fiscal. Per això ahir va congregar a la cambra de comerç de Barcelona la flor i nata de l'empresariat català per demanar-los suport per al model de finançament que enarbora la federació per al 20-N. "El tracte que rep Catalunya és injust, no hi ha cap estat al món que confongui solidaritat amb espoli com ho fa Espanya", va clamar a la concurrència el candidat de CiU a les eleccions espanyoles, Josep A. Duran i Lleida. Per Duran, la fórmula per superar aquest greuge passa perquè Catalunya recapti el 100% dels impostos via una Agència Tributària Catalana i perquè es fixi una quota de contribució a l'Estat en una negociació bilateral. Unes característiques que ja desgrana el programa de CiU.

Josep Piqué, atent

A més dels presidents de les patronals catalanes i de Salvador Alemany, president d'Abertis, a primera fila hi destacava una presència, la de Josep Piqué, president del Cercle d'Economia (institució que ni tan sols es va referir al pacte fiscal en el seu document anual) i que apareix en totes les travesses per ocupar la cartera econòmica d'un hipotètic govern del PP. El pacte fiscal, tal com va explicar el president de la Generalitat i més tard va reiterar Duran, genera el mateix consens entre l'empresariat català que "a la Penya de Dominó de Cornellà".

L'expresident Jordi Pujol va alertar que seria "esquizofrènic" voler el pacte fiscal i optar per altres formacions el 20-N, en al·lusió als socialistes. Precisament, en un míting a Sabadell, i després que el CIS pronostiqués de nou una victòria del PSC a Catalunya, Duran va considerar que seria "una vergonya que el PSC guanyés a Catalunya quan s'enfonsa a tot l'Estat".

stats