Crònica 25/03/2011

Crítiques a la "direcció política" de la intervenció que vol França

M.v.
2 min

El paper de l'OTAN a Líbia va formar part de la discussió dels líders europeus durant el sopar de la cimera de caps d'estat i de govern de la UE que ahir va començar a Brussel·les. Segons fonts europees, no tothom va estar d'acord amb Sarkozy i la seva idea de crear un grup polític que dirigeixi l'ofensiva a Líbia per aconseguir el suport de la Lliga Àrab, que no veu amb bons ulls el lideratge militar de l'OTAN.

Però els retrets no van esquitxar només França. El president del Parlament Europeu, Jerzy Buzek, va mostrar més clar que ningú a la cimera el seu malestar per la no-participació d'Alemanya a la missió. "Hauria estat molt millor una actuació unitària de tots els socis europeus", va apuntar abans de proposar que es posi en marxa "una veritable política exterior i de seguretat comuna".

Mentrestant, el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, va alertar ahir que es podrien emprendre més accions contra Líbia si continua sense complir la resolució del Consell de Seguretat aprovada la setmana passada per parar els peus a Gaddafi en la repressió dels seus opositors. El text de la resolució, que no va tenir cap vot en contra, preveu "totes les mesures necessàries" per protegir els civils de les forces de Gaddafi.

"No tenim evidència que les autoritats líbies hagin pres cap mesura per complir les seves obligacions respecte a les resolucions que l'impliquen", va dir Ban Ki-moon en un discurs ahir a la nit davant del Consell de Seguretat de l'ONU. El secretari general va assegurar que el seu enviat havia alertat personalment el mateix Gaddafi que el Consell podria prendre "mesures addicionals" si no complia les peticions d'un alto el foc. Dels dos membres del Consell de Seguretat més crítics amb els bombardejos, la Xina ja va expressar el seu malestar dimarts i Rússia va reiterar ahir que cal evitar les víctimes civils.

stats