CURSA PER A LES PRESIDENCIALS FRANCESES
Crònica 19/09/2011

DSK deixa obert el seu futur

Dominique Strauss-Kahn va disculpar-se ahir davant dels francesos en horari de prime time . Va admetre una "falta moral", va deixar obert el seu futur polític i va oferir les seves receptes per a la crisi.

Cristina Mas
2 min
DSK deixa obert el seu futur

Barcelona.Quatre mesos després que la policia el detingués a l'aeroport de Nova York, acusat de violació, Dominique Strauss-Kahn va trencar ahir el seu silenci per demanar perdó als francesos. Visiblement tens, l'exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) va començar a respondre a les preguntes de Claire Chazal en l'informatiu de TF-1 entonant un mea culpa moral, però negant qualsevol agressió. Vint minuts després, amb un aire distès, adoptava un to d'estadista i reclamava un lloc per a les receptes dels socialistes davant la crisi.

Escàndols sexuals

DSK es va enfrontar a la pregunta de què havia passat a la suite 2.806 de l'Hotel Sofitel. "No hi va haver ni violència, ni coacció, ni agressió ni cap delicte", es va defensar l'exministre francès, en un discurs calculat en què el penediment s'equilibrava amb la reivindicació d'innocència. Amb l'informe de la fiscalia de Nova York a la mà, va recordar que "tots els càrrecs s'han retirat perquè cap acusació s'aguantava", i va acusar Diallo de mentir i de buscar un benefici econòmic. "Va ser una relació més que inapropiada -va reconèixer - i una falta moral cap a la meva dona, els meus amics i els francesos".

L'exministre socialista va despatxar l'afer de Tristane Banon, l'escriptora francesa que l'ha portat als tribunals acusant-lo d'intent de violació el 2003, acusant-la d'haver presentat "una versió imaginària i calumniosa". Sense donar més detalls, DSK va respondre "és possible" a la pregunta de si havia estat víctima d'un complot.

La justícia americana

Només se'l va veure dubtar quan va haver de valorar el tracte rebut per les autoritats nord-americanes. "Vaig passar por, molta por. Quan estàs atrapat en aquesta maquinària, tens la impressió que et pot fer miques. Em van trepitjar i em van humiliar abans que pogués dir ni una sola paraula", va lamentar.

Anne Sinclair

"És una dona excepcional. No ho hauria pogut resistir sense ella". Amb aquestes paraules, DSK va elogiar la seva esposa, la periodista Anne Sinclair, que li ha fet costat públicament en tot l'episodi: "Sabia que sóc innocent".

Carrera política

El que havia estat el candidat socialista més ben situat per disputar les presidencials del 2012 a Nicolas Sarkozy va demanar perdó als francesos que havien posat en ell "l'esperança del canvi". DSK es va descartar "evidentment" de les primàries socialistes i es va mostrar comprensiu amb els vells amics, com Martine Aubry, que se n'han distanciat. DSK no es va posicionar per ningú i va deixar oberta la porta del seu futur polític: "Ara em prendré un descans, però he dedicat tota la meva vida a intentar ser útil al bé públic... ja ho veurem".

Reaccionar a la crisi

"Si no reaccionem ràpid, d'aquí 25 anys Europa serà una terra desolada", augurà DSK. I va ser clar: "Grècia no podrà pagar, i bancs i estats hauran d'assumir les pèrdues". La seva recepta: "convergència pressupostària" a la UE.

stats