Crònica 01/04/2012

Damasc diu ara que no retirarà l'exèrcit de les ciutats rebels

Ara
2 min

BARCELONAEl règim sirià torna a guanyar temps amb els plans de pau que ofereix la comunitat internacional. El ministre d'Exteriors, Jihad Makdisi, va declarar ahir que l'exèrcit no es retirarà de les ciutats rebels fins que es garanteixi la "seguretat". Damasc havia anunciat formalment dimarts que acceptava el pla de pau del mediador de l'ONU i la Lliga Àrab, Kofi Annan, que preveu en el primer punt un alto el foc i la protecció de la població civil.

"La batalla per derrocar l'estat s'ha acabat i ha començat la batalla per consolidar l'estabilitat i avançar en la construcció d'una Síria renovada", va amenaçar Makdisi en una entrevista a la televisió estatal. El ministre va afegir que l'exèrcit només es retirarà de les zones residencials "quan siguin segures" i va reiterar que Annan és conscient de la presència "d'elements armats il·legítims entre l'oposició", apuntant a la tesi de la conspiració estrangera.

El coronel Qassim Saad al-Din es va convertir ahir en el primer comandament de l'Exèrcit Sirià Lliure, la guerrilla formada per militars desertors, que va acceptar el pla Annan. El coronel va indicar que les seves tropes acceptaran un alto el foc quan els tancs es retirin de les ciutats. La resta de dirigents opositors s'han mostrat fins ara escèptics davant el pla internacional i la resposta del règim sobre el terreny.

Per la seva banda, la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, es va reunir ahir amb les autoritats saudites a Riad i va instar Annan a "determinar un termini per als pròxims passos si la massacre continua". La trobada precedeix la reunió d'avui a Istanbul del grup Amics de Síria, format per països àrabs i occidentals per pressionar el règim de Baixar al-Assad. A la reunió es debatrà l'enviament d'una nova missió d'observadors.

La repressió continua

Almenys 19 persones van morir ahir arreu del país, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans. Un nen va morir pel llançament d'un coet a al-Baiada, a la regió de Homs.

stats