DEBAT SOBRE LA IMMIGRACIÓ AL PAÍS GERMÀNIC
Crònica 01/03/2011

Erdogan encén Alemanya amb un discurs contra l'assimilació

El primer ministre turc va obrir ahir la capsa dels trons quan, en una visita a Düsseldorf, va demanar als immigrants del seu país que ensenyin abans el turc que l'alemany als seus fills.

Isaac Lluch
2 min
Erdogan encén Alemanya amb un discurs contra l'assimilació

Corresponsal a berlin / BerlinErdogan ha aconseguit en les últimes hores crispar la política d'integració alemanya i posar-se en contra pesos pesants de l'executiu de Merkel. El portaveu del govern alemany, Steffen Seibert, i el ministre d'Exteriors, Guido Westerwelle, es van afanyar ahir a desacreditar el discurs que menys de 24 hores abans havia adreçat el líder turc a uns 10.000 compatriotes en una trobada a Düsseldorf. Amb promeses que van sonar bé a la comunitat turca, i amb paraules tan clares com desagraïdes per a les autoritats alemanyes, Erdogan no va dubtar a reivindicar-se com a "primer ministre també dels turcs d'Alemanya". Interessat com està per captar el vot dels turcs estrangers i molest com està amb Merkel per la seva negativa a l'entrada de Turquia a la Unió Europea (UE), el cap del govern d'Ankara va escalfar el debat sobre immigració a Alemanya.

"Ningú no ens arrencarà de la nostra cultura", va esperonar els seus milers d'oients Erdogan, mentre consignava que estava a favor de la integració, però radicalment en contra de l'assimilació: "Aprendre alemany i tenir millor educació és profitós. Però els nostres fills han d'aprendre abans turc". "Estem orgullosos de vosaltres. No esteu sols", va indicar el líder turc, mentre assegurava que la xenofòbia i la islamofòbia havien crescut a Alemanya i que aquest fet se seguia amb "notable intranquil·litat" a Turquia. "Els polítics alemanys han de fer declaracions que no continuïn inflant l'hostilitat als estrangers", va reclamar. "L'assimilació és un delicte contra els drets humans. També la xenofòbia i la islamofòbia", va reblar el primer ministre turc.

Els comicis turcs, a Alemanya

El 12 de juny votaran nou Parlament a Turquia i per primer cop els turcs que viuen a Alemanya poden votar. Amb gairebé 3 milions de turcs immigrants, Alemanya representa la quarta borsa de votants per a Turquia després d'Istanbul, Ankara i Izmir. Erdogan ho sap i per això aquest discurs d'ahir. "Ens ha fet un trist servei: ha despertat el recel innecessàriament", va criticar el secretari general de la CDU, Hermann Gröhe. "Els nens que creixen a Alemanya han d'aprendre primer l'alemany. Sense la llengua, no podran seguir a l'escola i tindran menys possibilitats que els altres. A Alemanya la llengua és la clau per a la integració", va corregir el ministre Westerwelle.

"És positiu que Erdogan cridi a la integració. Però tenim el convenciment que aprendre alemany ha de tenir com a mínim la mateixa importància que aprendre turc", va conciliar el portaveu de Merkel, Steffen Seibert, mentre la cancellera inaugurava a Hannover, al costat d'Erdogan, la fira informàtica CeBIT. El líder turc ja havia tensionat l'escena política alemanya fa tres anys amb un discurs a Colònia en contra de l'assimilació.

stats