Crònica 23/05/2011

Espanya es tenyeix del color blau del PP

Sara González
3 min

La marea blava ha tenyit l'Estat espanyol. Els grans bastions socialistes com Castella-la Manxa i Extremadura han caigut en mans del PP amb majories aclaparadores i els pactes postelectorals amenacen d'arrabassar comunitats i alcaldies que històricament han tingut el segell roig. Tant les peces que s'han mogut com les que han aconseguit resistir avalen que aquests comicis han estat, sense dubte, el primer gran pas perquè el PP faci un escac i mat al PSOE a les eleccions generals.

Els socialistes ploraven ahir, al tancament d'aquesta edició, per la gran estocada de María Dolores de Cospedal a Castella-la Manxa, però també per la inesperada pèrdua d'Aragó, on els socialistes només podran tenir continuïtat si, a més de sumar amb el PAR, com han fet durant 12 anys, sumen amb la Chunta Aragonesista. La gran estocada per als socialistes al territori aragonès ha estat la pèrdua de l'Ajuntament de Saragossa La dotzena danys d'hegemonia socialista també arriben a la seva fi. El Foro Asturias de l'expopular Francisco Álvarez-Cascos va aconseguir imposar-se com la nova gran força política i, si suma amb el PP, pot obtenir el govern asturià. Els resultats donen també aire a Álvarez-Cascos per fer el pas de presentar-se a les generals.

El ball de pactes

Al reguitzell de derrotes socialistes s'hi ha de sumar la de Canàries, on malgrat no governar eren la força més votada. Ara que han passat a ser els tercers, Coalició Canària -el partit més votat- i el PP tenen via lliure per tornar a sumar i seguir governant. Però tampoc es descarta que després del clima de col·laboració que CC manté darrerament amb el PSOE -li van vota r els pressupostos-, acabin pactant socialistes i CC. Malgrat no celebrar eleccions autonòmiques, la flagrant pèrdua dels ajuntaments de Sevilla i Còrdova -fins ara amb alcalde de IU- també és un mal presagi per al PSOE de cara a les eleccions del 2012, ja que és un pas més cap a la pèrdua de la Junta.

Els populars han reeditat la seva folgada victòria a Castella i Lleó, la comunitat en la qual va començar a guanyar notorietat José María Aznar i que des del 2001 està governada per Juan Vicente Herrera. De fet, fins i tot han arrabassat al PSOE l'emblemàtica alcaldia de Lleó, ciutat del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amb majoria absoluta.

També la Rioja segueix tenyida de blau. Inexpugnables també han estat Ceuta i Melilla, on el PP revalida el seu domini absolut. A l'historial de feus tradicionalment populars cal afegir-hi Múrcia, on Ramón Luis Valcárcel s'apunta la cinquena victòria electoral amb gairebé el triple de vots que el PSOE i, per tant, arribarà a sumar 20 anys al capdavant del govern murcià.

UPyD, el partit creat per l'exsocialista Rosa Díez, va ser una de les estampes d'alegria de la nit. Tindrà regidors a sis capitals de província: tres a Burgos, quatre a Àvila, un a Alacant, un a Granada, dos a Múrcia i cinc a Madrid. UPyD tindrà, a més, vuit parlamentaris a Madrid, un a Astúries, un a Aragó i un a Múrcia.

Per a Esquerra Unida aquestes eleccions han suposat una lleugera millora, malgrat la pèrdua de l'alcaldia de Còrdova. El gran pas endavant el poden fer a Extremadura, on el PSOE es veurà obligat a pactar amb IU si no volen deixar el govern en mans dels populars. El tsunami popular és un fet a tot el territori, que queda ja tenyit de blau cara al 2012.

stats