PERSPECTIVES ECONÒMIQUES
Crònica 20/12/2010

Els empresaris catalans recuperen l'optimisme

Ariadna Carbonell
2 min

Barcelona.Millors perspectives de facturació, tant en les vendes nacionals com en les exportacions, i lleuger repunt en la creació d'ocupació. Aquestes són les previsions dels empresaris catalans per al 2011, extretes del darrer estudi del Consell Superior de Cambres de Comerç. L'única variable que no remunta a l'enquesta són les expectatives d'inversió. La bona notícia, per contra, és que si bé ara fa un any els empresaris catalans apuntaven retallades en aquest concepte, per al 2011 preveuen que com a mínim la inversió es mantindrà.

Les projeccions dels directius van en la línia de les previsions de creixement per a l'any vinent que es van coneixent en les darreres setmanes. La Generalitat estima que l'economia catalana caurà un 0,5% enguany, lluny del retrocés del 4,1% que va experimentar el 2009. Aquesta moderació ve donada, sobretot, per l'impuls exterior sobre la indústria. L'increment de les exportacions industrials serà el factor clau perquè l'any 2011 l'economia catalana torni a les xifres positives. Les previsions més recents del BBVA i CatalunyaCaixa estimen que el PIB autonòmic s'elevarà un 1% i un 0,9%, respectivament, l'any que ve.

L'enquesta de les cambres col·loca Catalunya entre les comunitats més optimistes de cara a l'any vinent, juntament amb la Rioja, València, el País Basc i Navarra. En general, però, la majoria d'empresaris espanyols esperen que les seves xifres de negoci avancin durant l'any, no tant per una millora de la demanda interna -que creuen que continuarà baixa, tot i que avançarà lleugerament- com per la recuperació de les exportacions. L'empresariat estatal espera una revifada lenta de l'economia espanyola.

L'optimisme creixent dels directius catalans queda encara lluny de l'ànim dels europeus. A Suècia, Estònia i Polònia es preveuen millores destacades de la xifra de negoci. Les estimacions de creació d'ocupació i inversions també milloren a Europa respecte a l'any passat.

stats