Crònica 28/12/2011

El Govern busca a corre-cuita un crèdit per pagar als funcionaris

Marc Colomer
2 min

BARCELONAUna setmana després del rebombori per les retencions de l'IRPF als sous dels funcionaris, el Govern va fer públic ahir que està buscant a corre-cuita un crèdit per poder pagar-los abans del cap de setmana el 20% de la paga extra de Nadal ajornada i el que deu als proveïdors. Segons el portaveu, Francesc Homs, es tracta de fer front als pagaments que la Generalitat pensava satisfer amb els 759 milions de la disposició addicional tercera de l'Estatut que l'anterior executiu espanyol es va negar a pagar i que l'actual del PP no s'ha compromès, fins ara, a fer efectiu. D'aquesta manera, el Govern busca pal·liar en part el malestar generat la setmana passada entre el funcionariat després de retenir-los de la nòmina l'IRPF de la totalitat de la paga de Nadal sense haver-la cobrat, cosa que va significar una rebaixa molt significativa del sou net dels treballadors públics.

En negociacions des del 21

L'executiu negocia amb diverses entitats financeres tota mena de crèdits des del mateix 21 de desembre, quan el Banc Central Europeu va injectar 500.000 milions d'euros a la banca perquè obri l'aixeta del crèdit a administracions i empreses. "El Govern no ha parat ni un moment per veure si pot complir amb els compromisos que ha hagut d'ajornar", va explicar Homs ahir en roda de premsa després de la reunió del consell executiu. El portaveu va argumentar que la Generalitat està fent "el que fa qualsevol quan té un deute", que és "mirar de cobrar la factura que li deuen" o demanar un crèdit pont per poder pagar abans de cobrar.

Segons Homs, és qüestió d'"hores" o "dies" que l'executiu que presideix Artur Mas pugui tancar el crèdit que li permetria satisfer els compromisos econòmics endarrerits per l'impagament dels 759 milions que es deriven de la liquidació del 2008, és a dir les inversions que havia de fer el govern espanyol en infraestructures en compliment de l'Estatut però que va avançar la Generalitat.

stats