REPRESSIÓ A SÍRIA
Crònica 19/02/2012

L'exèrcit d'Al-Assad dispara contra la multitud en un funeral

Ara
2 min
Imatge ahir a Damasc del funeral per a quatre joves morts pel règim.

BARCELONA.Almenys un home va morir i diverses persones van quedar ferides ahir a Damasc quan l'exèrcit sirià va disparar contra els assistents a un funeral multitudinari. El funeral, en què els presents enterraven tres joves morts el dia abans també per trets de les forces de seguretat del govern durant una oració, va convertir-se en una de les manifestacions més multitudinàries des que va començar la revolta contra el règim de Baixar al-Assad fa onze mesos.

Segons activistes de l'oposició, el funeral, al barri de Mezzeh, al cor de la capital, va atreure milers de persones, que van cridar eslògans contra Al-Assad i van arribar a situar-se a 800 metres del palau presidencial. Divendres hi va haver protestes similars en molts indrets del país. D'altra banda, ahir l'exèrcit va continuar bombardejant la ciutat de Homs, el principal feu dels rebels.

La Xina dóna suport al referèndum

La violència continuava mentre el viceministre d'Exteriors xinès, Zhai Jun, es reunia ahir amb Al-Assad. Segons la televisió estatal siriana, l'enviat de Pequín va demanar diàleg i va afirmar que donava suport als plans del govern de fer un referèndum constitucional el 26 de febrer i de celebrar unes eleccions. "La posició de la Xina és cridar el govern, l'oposició i els rebels a aturar la violència immediatament", va declarar. L'oposició ha demanat el boicot contra el plebiscit, que considera que no es pot celebrar mentre la violència continuï i que només servirà per atorgar més poders al president. La Xina, un dels aliats d'Al-Assad, -juntament amb Rússia va vetar la resolució del Consell de Seguretat, que en demanava la dimissió-, és l'exemple que "una nació no es pot desenvolupar sense estabilitat", va dir Zhai. En acabar la reunió, Al-Assad va culpar una conspiració de la crisi al seu país.

stats