Crònica 01/05/2011

L'exèrcit sirià endureix El setge a Daraa

Amb tancs i helicòpters, l'exèrcit va prendre ahir el control de la mesquita de Daraa, en el sisè dia de setge militar a la ciutat que van originar les protestes contra el règim sirià del president Baixar al-Assad.

Astrid Aran
4 min
Una família siriana entra en territori libanès per Wadi Khaled, un pas fronterer no oficial entre els dos països, per on fugen molts sirians de la violència.

Ja no cal que sigui divendres perquè l'aparell repressor del règim sirià desplegui tota la seva força i crueltat. I de nou el càstig va caure implacable sobre la ciutat de Daraa, al sud de Síria, on van començar les protestes a principis de març. Ahir, l'exèrcit va tornar a prendre els carrers de Daraa i a la matinada de dissabte va començar a bombardejar i disparar amb artilleria pesant. Almenys van morir sis persones, entre elles, una dona embarassada i dos nens, quan un obús va impactar contra casa seva.

Tot el relat del que passa a Daraa prové de residents que, desafiant el control del règim sobre les comunicacions, contacten amb les agències de notícies o amb l'altaveu per excel·lència de les revoltes al món àrab: la cadena qatariana Al-Jazira. "Estem totalment assetjats. És una tragèdia. Fa sis dies que no veiem una ambulància. Guardem els cadàvers en camions refrigerats però molts continuen tirats al carrer", va relatar ahir un testimoni a Al -Jazira enmig de tiroteigs.

Un dels morts d'ahir és Oussama Ahmad Assayasni, de 27 anys, fill de l'imam de la mesquita Omari de Daraa. Els militars la van assaltar de matinada: hi van entrar i van disparar amb armes automàtiques. Ja ho van fer el 23 de març, en les primeres manifestacions a la ciutat que es van estendre per tot el país avivant la flama de la ira latent contra el règim dels Al-Assad. Al fill de l'imam el van matar ahir quan es va negar a revelar a les forces de seguretat el lloc on s'amagava el seu pare. És la imatge de la crueltat dels soldats sirians contra els seus conciutadans i que, amb les fronteres informatives segellades a voluntat del règim, cap periodista pot explicar de manera independent. Algunes fonts asseguraven que ja hi hauria hagut les primeres desercions a l'exèrcit.

La mesquita va ser ahir el gran focus dels combats, en què van intervenir un nombre indeterminat de tancs i helicòpters. Diversos testimonis van explicar que franctiradors s'havien instal·lat al sostre de la mesquita, que va quedar tancada, i que això certificava que l'exèrcit havia pres el control, per primer cop, de l'edifici i del barri antic de la ciutat. "Sembla que vulguin acabar avui la campanya militar perquè han incrementat la presència militar" va dir Abu Ahmad a Reuters.

Possible crisi humanitària

La situació a Daraa corre el risc de convertir-se en una crisi humanitària, com alerten molts activistes sirians pro drets humans. Diuen que comença a escassejar l'aigua, el menjar i les medicines. Tampoc no hi ha electricitat i les línies telefòniques estan tallades la major part del dia. Les botigues estan tancades i falten metges per atendre els ferits.

A la ciutat, ahir, estaven previstos els funerals dels quaranta morts per la repressió de les manifestacions de divendres, però ningú va gosar sortir de casa, davant la por dels trets dels franctiradors dispersats per la ciutat.

El setge militar i informatiu a Daraa és el resultat d'una espiral de protestes que va començar en aquesta ciutat del sud de Síria a principis de març, quan un grup de quinze menors d'edat van pintar en una paret un grafit amb el lema que ha simbolitzat la caiguda dels règims de Ben Ali i de Hosni Mubarak: "El poble vol enderrocar el règim". Ho havien sentit a la televisió i probablement no s'esperaven la duresa amb què respondrien les autoritats. Els van detenir i torturar. Primer, les seves famílies van protestar per la desproporció de la represàlia del règim. Després, la ciutat de Daraa, amb la mesquita com a epicentre, i en solidaritat amb els seus ciutadans. I després, Síria, en veure com el règim reprimia amb foc real qualsevol intent d'oposició.

Una nova setmana de protestes

Daraa ha inspirat les protestes i el que està passant continua encoratjant els opositors que via Facebook han convocat, no ja un dia d'ira, sinó una setmana sencera de protestes "per trencar el setge", en referència a la dramàtica situació de Daraa o de Duma, un barri als afores de Damasc on també s'hi va desplegar l'exèrcit. La setmana al món àrab comença el diumenge, que allà és el primer dia laborable, i per avui hi ha previstes manifestacions a Daraa. La pàgina de Facebook anomenada Syrian Revolution 2011, que és la principal plataforma dels opositors, anunciava manifestacions a Damasc, Banias, Jableh, Homs, Talbiseh i Tall Kalakh.

A la província del Hauran, d'on és capital Daraa, 138 membres del partit del govern sirià, el Baas, van dimitir ahir, en protesta per la repressió del règim. Aquesta setmana, 200 membres més també van deixar el partit. Des de l'inici de les protestes ja hi hauria prop de 600 morts. Divendres van perdre la vida una setantena de civils, però el govern centra la seva atenció en els vuit soldats morts i que atribueix a l'actuació de "grups terroristes".

Refugiats cap al Líban i Turquia

La desesperació de la població comença a fer-se palesa amb les primeres onades de refugiats cap al Líban, a través de la frontera nord, i Turquia. Centenars de sirians han creuat ja des de Tall Kalakh cap al nord del Líban. La Creu Roja va enviar ahir un equip a la frontera sirio-turca per socórrer un primer contingent de 200 refugiats. A la província fronterera turca de Hatay van instal·lar-hi un campament amb un miler de tendes.

El govern sirià continua actuant al marge de la condemna internacional, en forma de sancions de la UE i dels Estats Units. Ahir van detenir centenars d'activistes i opositors, mentre el primer ministre assegurava que el govern tenia a punt un "pla complet" de reformes polítiques, jurídiques i econòmiques. Queda per veure si els sirians en tindran prou, només, amb reformes.

stats