EL BALANÇ DELS NACIONALISTES
Crònica 19/06/2011

Mas retreu a Montilla que és incapaç de servir el país

De president a expresident. Artur Mas va llançar ahir l'atac més dur contra José Montilla des que ocupa el càrrec: el va acusar de no estar a l'alçada del país i de perjudicar el Govern per interès de partit.

Jaume Clotet
3 min
Artur Mas va llançar un atac duríssim contra el seu predecessor durant el consell nacional de Convergència.

Barcelona.El president de la Generalitat i secretari general de Convergència Democràtica (CDC), Artur Mas, va aprofitar el consell nacional del seu partit per disparar un torpede directe a la línia de flotació del seu predecessor, i primer secretari del PSC, José Montilla. Mas va revelar que abans del ple de pressupostos d'aquesta setmana es va reunir "discretament" amb les direccions del PSC, ERC i el PP per demanar-los l'abstenció. "No els vaig demanar que votessin a favor, però sí que ens ajudessin a fer les coses que, privadament, saben que hem de fer per estima al país i per responsabilitat", va aclarir.

El president català va explicar que de seguida va rebre "un no rotund" per part del PSC i "concretament de José Montilla", la qual cosa va considerar "especialment dolorosa" perquè "com a expresident de la Generalitat coneix la situació precària millor que ningú". En aquest sentit, va afegir que "quan una persona ha sigut president del país l'ha de saber servir quan ostenta el càrrec i quan no l'ostenta". El líder de CDC va reblar el seu atac acusant els socialistes de "pensar més en el partit que no pas en el país". Mas va explicar que "Esquerra, tot i que amb unes formes molt diferents, també va acabar rebutjant l'oferta".

Només els populars, va explicar Mas, van respondre positivament a la seva petició. Per això, va voler treure ferro als acords amb el PP, va acusar els antics socis del tripartit de voler presentar convergents i populars com "una parella estable" i va voler deixar clar un avís: "que alguns no facin trampa, perquè jo he estès la mà a tothom, i ja se sap que dos no es posen d'acord si un no ho vol".

En tot cas, per calmar els sectors més contraris a qualsevol pacte amb el PP, Mas va assegurar, ja a porta tancada davant del consell nacional, que els pactes pressupostaris i d'investidura no seran la tònica general d'aquesta legislatura. En aquest sentit, va explicar que ell ja ha viscut el tràngol de dependre del PP al Parlament mentre a Madrid hi ha una majoria absoluta popular. "Ja he passat per aquí i no penso tornar-hi a passar", va assegurar als consellers del partit.

Només una intervenció

Aquestes valoracions del secretari general de CDC van ser acceptades per unanimitat i únicament la JNC va demanar la paraula per aportar el seu punt de vista a la situació general, tal com fa sistemàticament a tots els consells nacionals. De fet, ningú no esperava ahir cap comentari crític perquè el conclave convergent es va celebrar en un clima de molta eufòria pels bons resultats de les dues últimes convocatòries electorals.

En aquest sentit, el gruix del consell nacional convergent es va dedicar a l'anàlisi dels resultats de les eleccions municipals. Precisament, el màxim responsable de política local, Lluís Corominas, va rebre una llarga ovació, només superada per la que va rebre Xavier Trias, quan va presentar el seu informe.

Tot i que, en termes absoluts, CiU només va pujar dos punts en vot directe, el balanç final de les eleccions és difícilment millorable: la federació nacionalista ha obtingut 516 de les 947 alcaldies del país, de les quals 30 són capitals de comarca i 7 corresponen a ciutats de més de 50.000 habitants. A més, CiU presidirà, per primera vegada, les quatre diputacions del país.

Precisament, a banda del conseller d'Interior i els futurs alcaldes de Barcelona i Girona, el dirigent de CDC que va rebre més encaixades i felicitacions va ser Salvador Esteve, alcalde de Martorell i futur president de la Diputació de Barcelona. Calçat amb espardenyes de set vetes, es passejava entre els consellers del partit agraint les mostres de suport, però recordant que serà l'últim càrrec del país a prendre possessió per culpa del recurs que el PP ha interposat a la ciutat de Barcelona. "Em temo que no seré investit fins a mitjans de juliol", deia.

El consell nacional també va servir per escollir Víctor Tarradellas com a nou responsable de relacions internacionals del partit, en substitució de Carles Llorens, que va ser nomenat director general de Cooperació al Desenvolupament per Artur Mas. Com a bon representant del sector més sobiranista de la formació, Tarradellas va explicar que intentaria "tenir unes relacions exteriors de partit gran d'un país normal".

stats